89

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 82 ετών, άφησε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Νίκος Φιλάρετος ένας από τους δύο Έλληνες «Αθανάτους» της ΔΟΕ και πρώην μέλος της. Η κηδεία του έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο 1ο νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο Νίκος Φιλάρετος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και σπούδασε οικονομικά και διαφήμιση στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Ήταν παντρεμένος με την Βασιλική Λιβεράκου και είχε δύο γιους και μιλούσε δύο ξένες γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά.

Από το 1974 μέχρι το 1985 διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Από το 1977 ήταν γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων.

Από το 1987 μέχρι το 1993 και από το 1997 μέχρι σήμερα ήταν Πρόεδρος της Ακαδημίας της ΔΟΕ. Υπήρξε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής στον οργανωτικό τομέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2001 το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ενωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), μετά από πρόταση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροής, Λάμπη Νικολάου, αποφάσισε να απονείμει την ανώτατη διάκρισή της στον Νίκο Φιλάρετο, για την πολύτιμη προσφορά του στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Ο ένας από τους δύο Έλληνες «Αθανάτους» τήρησε σκληρή στάση στην υπόθεση Κεντέρη – Θάνου πριν τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, καθώς όταν κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε η Γιάννα Αγγελοπούλου, είχε πει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο αθλητές δεν περνάνε από έλεγχο. Είναι πολύ γνωστή η αντιφατική συμπεριφορά τους. Δεν έπρεπε να μας κάνουν ρεζίλι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ