Έκκληση για διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων απηύθυνε η Κ.Ράις
Την ανάγκη να συνεχιστεί και με πιο έντονο ρυθμό ο διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων επισήμανε η Κ.Ράις, η οποία συνεχίζει την περιοδεία της στη Μ.Ανατολή. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον Μαχμούντ Αμπάς.
Την ανάγκη να συνεχιστεί και με πιο έντονο τρόπο ο διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων επισήμανε η Κοντολίζα Ράις, η οποία συνεχίζει την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον Μαχμούντ Αμπάς.
«Θα επισημάνω πάλι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός Ολμερτ ότι είναι έτοιμος να συζητήσει θεμελιώδη ζητήματα τα οποία θα οδηγήσουν στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους» τόνισε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
«Πιστεύω ότι πρέπει να εμβαθυνθεί ο διάλογος ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς σε όλα τα θέματα που θα οδηγήσουν στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους» υπογράμμισε η ίδια.
Η Κ.Ράις διαβεβαίωσε τους Παλαιστίνιους ηγέτες ότι η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία των ΗΠΑ το φθινόπωρο, έχει ως σκοπό να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.
Η Κ.Ράις υπέγραψε μία συμφωνία που παρέχει στους Παλαιστίνιους 80 εκατομμύρια δολάρια για να αναμορφώσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Φατάχ κατέρρευσαν γρήγορα μπροστά στην επίθεση της Χαμάς τον προηγούμενο μήνα.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πιθανότατα θα επιστρέψει στην περιοχή μέχρι το φθινόπωρο.
Η αναδιάρθρωσή τους αποτελεί συστατικό στοιχείο για να παραμείνει η Χαμάς «αποκλεισμένη» στη Λωρίδα της Γάζας και να μην περάσουν οι μάχες στη Δυτική Όχθη.
Από την πλευρά της εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε: «Η Ράις δεν ήρθε στην περιοχή για να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως αυτή και ο Μπους υποστηρίζουν, αλλά ήρθε για να στηρίξει μια παλαιστινιακή ομάδα ενάντια σε κάποια άλλη».