Νέα Υόρκη: Τα άτομα των οποίων η διατροφή περιέχει άφθονα τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να προστατεύονται από οστικές αλλαγές που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα γόνατος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Arthritis Research and Therapy.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης με επικεφαλής τον Δρ Γιουανγιουάν Γουανγκ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 293 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, που ήταν υγιείς και ελεύθεροι πόνου γόνατος στην αρχή. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερές ερωτηματολόγιο για τη διατροφή και δέκα χρόνια αργότερα εξετάστηκε ιστός του γόνατος τους με απεικόνιση MRI. Όλα τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής προέρχονταν από τα τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα.

Γενικά, όσο υψηλότερα ήταν τα διατροφικά επίπεδα της βιταμίνης C στην διατροφή του ατόμου αρχικά, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος συγκεκριμένων οστικών αλλαγών δέκα χρόνια μετά. Το ίδιο ίσχυε και όταν οι ερευνητές μελέτησαν την συνολική κατανάλωση φρούτων, κύρια πηγή βιταμίνης C.

Συγκρεκριμένα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επίσης σχετίζονταν με τον μειωμένο κίνδυνο ελλειμμάτων του χόνδρου στο γόνατο.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από την συσσώρευση οξειδωτικής βλάβης, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι παίζει ρόλο στην οστεοαρθρίτιδα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C ενισχύει την οστική πυκνότητα, η οποία εξηγεί τα οφέλη που παρατηρούνται στην παρούσα μελέτη.

Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης όλης της γκάμας των αντιοξειδωτικών είναι δια της κατανάλωσης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

health.in.gr