Καύσωνας και πυρκαγιές «καίνε» τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Για άλλη μία ημέρα η νοτιοανατολική Ευρώπη δοκιμάζεται από υψηλότατες θερμοκρασίες και καταστρεπτικές πυρκαγιές. Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάθε χώρας δίνουν μάχες σε δεκάδες μέτωπα. Πλημμύρες στην Βρετανία.
95
Για άλλη μία ημέρα, την Τετάρτη, η νοτιοανατολική Ευρώπη δοκιμάζεται από υψηλότατες θερμοκρασίες και καταστρεπτικές πυρκαγιές.
Δραματική είναι η κατάσταση από τον καύσωνα στην Ουγγαρία όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει μέσα σε μία εβδομάδα. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους και βαριά ασθενείς.
Στη Ρουμανία έχουν χάσει τη ζωή τους 33 άνθρωποι εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει κυρίως τις νότιες επαρχίες της χώρας και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα Βουκουρέστι. Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς, ρεκόρ όλων των εποχών για τη χώρα. Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δασικές πυρκαγιές μαίνονται κυρίως σε ορεινά εδάφη στην κεντρική και τη νότια Ιταλία. Ορισμένες πυρκαγιές αποδίδονται σε εμπρησμούς. Από περίπου 3.000 τουρίστες ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους.
Χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί και στην δυτική Βουλγαρία, στην περιοχή Κιουστεντίλ.
Στην ΠΓΔΜ περισσότεροι από 2000 στρατιώτες και πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή της Μπίτολα (Μοναστήρι) και έχει προκαλέσει ζημιές σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Μέρος του μετώπου πέρασε τα σύνορα και επεκτάθηκε σε ελληνικά εδάφη.
Οι πυρκαγιές έχουν κατακάψει χιλιάδες στρέμματα στο Μαυροβούνιο και την Σερβία η οποία έκλαβε βοήθεια ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος από τη Ρωσία.
Ο καύσωνας πλήττει και την Κύπρο με θερμοκρασίας άνω των 40 βαθμών και υψηλά επίπεδα υγρασίας.
Ταυτόχρονα, οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν υψηλή κατανάλωση ρεύματος σε σχεδόν όλες τις χώρες των Βαλκανίων προκαλώντας διακοπές ρεύματος και ολικό μπλακ άουτ στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία.
Πλημμύρες στην Βρετανία
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπήρξε το παρολίγον θύμα των καταστρεπτικών πλημμυρών που πλήττουν περιοχές της Βρετανίας.
Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Τάμεση, που διέρχεται και από την επαρχία του Όξφορντσάιρ, ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα και απείλησε το κτιριακό συγκρότημα του πανεπιστημίου.
Δεκάδες πολιτών εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενώ ανεγέρθηκαν φράγματα με σάκκους άμμου για να εμποδίσουν το πλημμυρισμένο ποτάμι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κίνηση στους δρόμους: Σχέδια για flyover στον Κηφισό – Τι εξετάζεται για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους στην Αττική
- ΕΜΣΤ: «Ο Ελληνικός Μήνας στο Λονδίνο 1975, 50 Χρόνια Μετά» – Ημερίδα και εκδηλώσεις
- Ήπειρος: Υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς, πλημμύρισαν καλλιέργειες – Ανησυχία ενόψει της νέας κακοκαιρίας
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του μήνα [Φεβρουάριος 2026]
- Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Eξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά – Κατασχέθηκαν πάνω από έξι κιλά κάνναβης
