Υψηλά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά με προσχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας
Μεταπτυχιακές σπουδές με χορηγίες από ιδιώτες και περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης σε μόνο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ανά πανεπιστημιακό τμήμα, προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας.
27
Μεταπτυχιακές σπουδές με χορηγίες από ιδιώτες και περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης σε μόνο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ανά πανεπιστημιακό τμήμα, προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό, επισημαίνουν «Τα Νέα», οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα πληρώνουν υψηλά δίδακτρα σε περισσότερα προγράμματα σπουδών από αυτά που τώρα απαιτούν καταβολή διδάκτρων.
Στο προσχέδιο, το οποίο στάλθηκε ήδη στα Ιδρύματα για να ακολουθήσει διαβούλευση προτού ψηφιστεί, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι στο εξής το κράτος θα καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας μόνο για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ανά πανεπιστημιακό τμήμα, καθώς και για ένα διατμηματικό ή διιδρυματικό.
Τα υπόλοιπα θα πρέπει να βρουν πόρους λειτουργίας, δηλαδή είτε να επιβάλουν δίδακτρα, ακόμα και αν δεν προβλέπονται, είτε να αναζητούν ιδιωτικές χορηγίες και δωρεές, κοινοτικές επιδοτήσεις.
Επίσης, το προσχέδιο προβλέπει ότι το υπουργείο θα μπορεί να προκηρύσσει επιστημονικούς τομείς προτεραιότητας και να χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά που εντάσσονται σε αυτούς, κάτι που όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές πανεπιστημιακοί, θα οδηγήσει σε εξάρτηση των ΑΕΙ από τις επιλογές του υπουργείου.
ΤΕΙ
Επίσης, προβλέπεται επίσης ότι και τα ΤΕΙ θα μπορούν πλέον να οργανώνουν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία όμως για να εγκριθούν θα πρέπει να συνυποβληθεί και έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης.
Ακόμα δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας μεταπτυχιακών μερικής φοίτησης, η διάρκεια της οποίας θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτήν των προγραμμάτων πλήρους φοίτησης, ενώ προβλέπεται ότι το υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει να ελέγχει τον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, τις ανάγκες των ΑΕΙ σε προσωπικό, τη διάρκεια λειτουργίας των προγραμμάτων, το κόστος και τις πηγές χρηματοδότησης.
Κάθε πρόγραμμα θα μπορεί να λειτουργεί για 8 έτη και κατόπιν πρέπει να γίνει αξιολόγηση για να λειτουργήσει πάλι.
Τέλος, προβλέπεται και η ίδρυση Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, που θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα εποπτεύονται από το υπουργείο και αντικείμενο θα έχουν την έρευνα σε συγκεκριμένες επιστημονικές περιοχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καισαρική: Το 67% των παιδιών στην Ελλάδα γεννιούνται με την συγκεκριμένη μέθοδο
- Επτά νεκροί και 24 τραυματίες στη Ρωσία μετά από επίθεση ουκρανικών drones
- Ρέκβιεμ για ένα κόμμα που έχει κλείσει τον κύκλο του – αυγή για μια νέα ελπίδα για την κοινωνία
- Ρόδρι: «Ο Μέσι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών»
- Αρκάς: Σε καλοκαιρινή διάθεση
- Το να μην κάνουμε τίποτα δεν είναι κακό
- Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος το Σάββατο – Σε «πορτοκαλί» συναγερμό η Κρήτη
- ΣΥΡΙΖΑ: Η τελευταία ευκαιρία του Πολάκη για πρόεδρος – Σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης στην Κεντρική Επιτροπή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442