51

Το εγκώμιο του στενού του συμμάχου που κλείνει έπειτα από δέκα χρόνια την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας πληρώσει ακριβά τον πόλεμο στο Ιράκ πλέκει ο Αμερικανός πρόεδρος, αντιδρώντας έντονα στην κριτική που ήθελε τον Τόνι Μπλερ να είναι «το σκυλάκι του Μπους»…

«Είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνδρας για τον οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε τον Μάιο στη βρετανική εφημερίδα Sun, η οποία επέλεξε να τη δημοσιεύσει την ημέρα αποχώρησης του Μπλερ από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

«Ακουσα ότι τον αποκαλούσαν το κανίς του Μπους. Αλλά ο Μπλερ είναι μεγαλύτερος από αυτό. Πρόκειται μόνο για μακρινούς θορύβους που ήθελαν να εκτρέψουν την προσοχή μας από το ουσιώδες. Εργαζόμαστε από κοινού για να επιτύχουμε την παγκόσμια ειρήνη αντιμέτωποι σε έναν τεράστιο κίνδυνο» τόνισε ο Τζορτζ Ο.Μπους μιλώντας για «γελοίους» ισχυρισμούς.

Ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, πιστός σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου, επικρίθηκε έντονα ότι ενέπλεξε τη Βρετανία στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και ότι στήριξε αγόγγυστα την αμερικανική εξωτερική πολιτική χωρίς να καταφέρει να την επηρεάσει.

«Κατά κάποιο τρόπο η σχέση μας είχε εκληφθεί σαν ο Μπους να έλεγε στον Μπλερ: Πήδα και ο Μπλερ απαντούσε: Σε ποιό ύψος;. Αλλά δεν λειτουργεί έτσι. Είναι μία σχέση στην οποία και οι δύο πηδάμε. Ο Τόνι έχει μια σπουδαία πορεία και η ιστορία θα τον κρίνει θετικά» είπε ο Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ευγλωττία του Τόνι Μπλερ. «Ο Τόνι έχει ένα μεγάλο ταλέντο. Εκφράζεται καλά, θα ήθελα να είχα αυτό το ταλέντο. Θα ήθελα να ήμουν καλύτερος ρήτορας. Αυτό το παλικάρι μπορεί πράγματι να κουβεντιάζει. Έχει ένα πιο εκλεπτυσμένο και εκφραστικό ύφος από εμένα. Εγώ εκφράζομαι πιο πεζά» παρατήρησε.

Ο Τζορτζ Μπους που για πρώτη φορά εκφράζει με λεπτομέρειες την προσωπική του εκτίμηση για τον Μπλερ σε μια συνέντευξη δήλωσε στη Sun (εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, τουλάχιστον τρία εκατ. φύλλα ημερησίως) ότι ζήτησε από τον Τόνι Μπλερ να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο έως το τέλος της προεδρικής του θητείας.

«Τού το ζήτησα εγωιστικά: Ελπίζω να μπορέσεις να παραμείνεις έως το τέλος της θητείας μου! Αλλά το Τόνι μου είπε πολύ καλά λόγια για τον Γκόρντον Μπράουν».

Ο Τόνι Μπλερ παραχωρεί ύστερα από 10 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο τη θέση του στον Γκόρντον Μπράουν. Ο διάδοχός του στο Εργατικό Κόμμα θεωρείται επίσης ατλαντιστής, αλλά η προσωπική του σχέση με το Μπους δεν αναμένεται να είναι τόσο στενή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό