30

Εκρηκτική η κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη με τη Χαμάς να ελέγχει πλέον ολοκληρωτικά τη Λωρίδα της Γάζας και να έχει καταλάβει ακόμα και την έδρα της προεδρίας. Ο Αμπάς δηλώνει ότι θα κυβερνά με διατάγματα, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει δεκτή η απόφαση για διάλυση της κυβέρνησης.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής επέλεξε τον νομικό Σαλάμ Φαγιάντ σαν νέο πρωθυπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.

Ο Φαγιάντ υπήρξε υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού Φατάχ-Χαμάς. Θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός με διασυνδέσεις με δυτικές κυβερνήσεις.

Η Χαμάς απέρριψε σήμερα το διορισμό του Σαλάμ Φαγιάντ στη θέση του πρωθυπουργού. «Πρόκειται για ένα πραξικόπημα κατά της νομιμότητας και είναι αντίθετο με όλους τους παλαιστινιακούς νόμους. Καλούμε τον Μαχμούντ Αμπάς να ανακαλέσει την απόφασή του και καλούμε τον Σαλάμ Φαγιάντ να αρνηθεί τον παράνομο αυτό διορισμό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε αποπέμψει την Πέμπτη την κυβέρνηση Χανίγιε και κήρυξε τα Παλαιστινιακά Εδάφη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Αμπάς, από την έδρα του στη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε τη Χαμάς για πραξικοπηματική συμπεριφορά, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε χαρακτήρισε «βεβιασμένη» την απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου για αποπομπή της κυβέρνησης και διακήρυξε ότι η απόφαση αυτή δεν θα γίνει σεβαστή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση που θα κυβερνά με διατάγματα και απέρριψε την προοπτική πρόωρων εκλογών.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ένοπλοι της Χαμάς κατέλαβαν και τα τελευταία οχυρά της Φάταχ, ακόμα και την έδρα της προεδρίας. Ένοπλοι της Χαμάς με μάσκες τράβηξαν φωτογραφίες από το εσωτερικό του γραφείου του Μαχμούντ Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας. Συνέλαβαν αρκετά ανώτερα στελέχη της Φατάχ, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Μάλιστα στους δρόμους ενός προσφυγικού καταυλισμού περιέφεραν το πτώμα ηγετικού στελέχους της Φατάχ, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανεβάζοντας στους 110 τον αριθμό των θυμάτων στις μάχες του τελευταίου εξαημέρου.

Ο Χανίγιε εμφανίστηκε στην τηλεόραση και κατηγόρησε τη Φάταχ για κατάχρηση εξουσίας και διώξεις ισλαμιστών. «Αυτοί έσπρωξαν τον λαό στην αντίδραση» είπε, ζητώντας παράλληλα από τους οπαδούς του να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Απευθύνω έκκληση για εθνικό διάλογο» είπε ο ηγέτης της Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η οργάνωσή του δεν σκοπεύει να ανακηρύξει «κράτος» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χαμάς για «πράξεις τρόμου» και η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπάς στον οποίον εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Την πλήρη υποστήριξή τους στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασαν και οι υπουργοί Εξωτερικών του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή με αντικείμενο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λωρίδα της Γάζας. «Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές του Κουαρτέτου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ μελών της Φάταχ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ισραήλ επειδή καθιστούν δυσκολότερη την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, υποστήριξε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τις παράνομες πολιτοφυλακές της Χαμάς στη Γάζα και το θάνατο αθώων αμάχων» τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Γέγκερ.

Η προεδρία δηλώνει ότι «υποστηρίζει ενεργά» τη σύμφωνη προς το παλαιστινιακό σύνταγμα απόφαση του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να διαλύσει την κυβέρνηση και «να εγκαθιδρύσει μια έκτακτη κυβέρνηση για τα Παλαιστινιακά Εδάφη».

Χαρακτηριστικά, ο επίτροπος επί των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ αποκάλεσε τον Μ.Αμπάς «νόμιμο πρόεδρο όλων των Παλαιστινίων»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ