51

Στη Νότιο Αφρική έφθασε την Πέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, τρίτο σταθμό της τελευταίας μεγάλης περιοδείας πριν αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Μπλερ συναντάται με τον Νέλσον Μαντέλα και τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τάμπο Μπέκι.

Πριν φθάσει στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβύη.

Το ταξίδι πραγματοποιείται παραμονές της συνόδου G8 στη Γερμανία (6-8 Ιουνίου), κατά τη διάρκεια της οποίας η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα ζητήσει από τις πλούσιες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μπλερ για την Αφρική το 2005.

Κατά την παραμονή του στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να ζητήσει από τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση την άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, του οποίου η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Τόνι Μπλερ αποσύρεται στις 27 Ιουνίου παραδίδοντας την πρωθυπουργία και την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος στον νυν υπουργό Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό