89

Ο Βίκτορ Μουνιόθ αποχαιρέτησε τον Παναθηναϊκό, τονίζοντας ότι δεν είχε την εμπιστοσύνη της διοίκησης στον μεταγραφικό τομέα και αποκαλύπτοντας ότι τον Δεκέμβριο είχε ζητήσει ενίσχυση με επιθετικούς και δημιουργικούς παίκτες, χωρίς αυτό να γίνει, αποδίδοντας εκεί μερίδιο για την αποτυχία. Ο Ισπανός τεχνικός έκανε λόγο για λάθος σχεδιασμό της ομάδας από την αρχή της χρονιάς, ωστόσο δεν παρέβλεψε και τις δικές του ευθύνες…

Ο Βίκτορ Μουνιόθ ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με μια δική του τοποθέτηση για την περίοδο που βρέθηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού:

«Θα ήθελα να αποχωρήσω όπως έγινε και την ημέρα που παρουσιάστηκα. Συζητώντας για τους στόχους και κάνοντας μια ανάλυση για την περίοδο που πέρασε. Μια ανάλυση όσο το δυνατόν υποκειμενική, αλλά λόγω του χαρακτήρα και του τρόπου που αντιδρώ, είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγω από την πραγματικότητα. Να προπονήσω τον Παναθηναϊκό ήταν για μένα τιμή και υπερηφάνεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βαρδινογιάννη που πίστεψε σε εμένα.

» Δεν ήρθα τον Ιούνιο στην ομάδα, ήρθα σε μια δύσκολη στιγμή. Δεν είχαμε χρόνο να χάσουμε. Έπρεπε σύντομα να κάνουμε την ανάλυση της ομάδας και να προχωρήσουμε. Δεν γνώριζα 100% τους παίκτες, αλλά ήξερα τι πρέπει να κάνω. Ουσιαστικά έπρεπε να καθοδηγήσω μια κατάσταση, η οποία ήταν αντίξοη, όσον αφορά στον Παναθηναϊκό και τις σχέσεις με τους φιλάθλους.

» Προσπαθήσαμε να κερδίζουμε, γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι ψηλά, ανάμεσα στις πρώτες ομάδες και οι φίλαθλοι να είναι περήφανοι για την ομάδα.

» Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες, για την προσπάθεια που έκαναν να προσαρμοστούν στη νέα μεθοδολογία της δουλειάς. Η παρουσία μας στους πρώτους αγώνες ήταν θετική. Θυμίζω τον πρώτο αγώνα στο Κύπελλο UEFA. Την πρώτη περίοδο μετέφερα στη διοίκηση ότι υπάρχει ανάγκη να αγοράσουμε παίκτες, προκειμένου να οδηγήσουμε την ομάδα σε επιτυχίες μέχρι το τέλος της σεζόν.

» Για διάφορους λόγους δεν πήραμε παίκτες τον Ιανουάριο, ωστόσο σε καμία στιγμή δεν διαμαρτυρήθηκα για τίποτα και συνέχισα να δουλεύω. Βλέποντας ότι δεν έρχονται παίκτες δούλεψα μια εβδομάδα με τον Νίνη για να δω αν μπορεί να βοηθήσει και τελικά τον βάλαμε στην ομάδα. Επίσης, ήρθαν οι Χαραλαμπίδης και Τσίγκας, με τους οποίους δουλέψαμε, παρότι δεν είχαν έρθει με την επιλογή του προπονητή.

» Στην πορεία ήρθαν αρνητικά αποτελέσματα, όπως στο ματς με την Κέρκυρα, αλλά ήρθαν και γλυκές στιγμές στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και τυχερές στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και φτάσαμε στην τελευταία περίοδο. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να έχει την πρωτοβουλία σε αυτά τα παιχνίδια, ωστόσο αντιμετώπισε δυσκολίες και σε συνδυασμό με την απουσία παικτών, όπως οι Βίκτορ και Γκονζάλες, είχαμε άτυχα αποτελέσματα.

» Σε αποφασιστικές στιγμές που έπρεπε να κερδίσουμε Ατρόμητο και Εργοτέλη, έγιναν προσωπικά λάθη, αλλά είχαμε και άτυχες στιγμές, ενώ στο ματς με τον Αρη είχαμε 15 ευκαιρίες και τελικά χάσαμε. Κάπου εκεί χάσαμε και τη δεύτερη θέση. Στο Κύπελλο Ελλάδας έγινε το ίδιο. Ο καλύτερος επιθετικός μας, ο Σαλπιγγίδης, δεν μπόρεσε να παίξει, αλλά δεν δικαιολογήθηκα για αυτό, ούτε πριν, ούτε μετά τον τελικό.

» Ετσι, φτάσαμε στον τελικό με πολλές δυσκολίες και παίξαμε με μια ομάδα που θεωρητικά είναι κατώτερη από εμάς. Νομίζω ότι και στο ματς με την Λάρισα είχαμε το ίδιο πρόβλημα, όπως στα ματς με Εργοτέλη και Ατρόμητο, όσον αφορά στην πρωτοβουλία που έπρεπε να πάρει η ομάδα όταν έμεινε πίσω στο σκορ και έτσι τελείωσε η σεζόν, σύμφωνα με τις δικές μου εκτιμήσεις.

» Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Παναθηναϊκού που ήταν δίπλα μου, από όλα τα στελέχη της ομάδας έχω πολύ καλή ανάμνηση, ενώ οι φίλαθλοι από την πρώτη στιγμή με υποδέχθηκαν θερμά και σήμερα που αποχωρώ θέλω να τους ευχαριστήσω για την υποστήριξή τους. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να τους προσφέρω νίκες και κυρίως τίτλους».

Για το αν υπάρχουν ευθύνες και από άλλους, ο Βίκτορ Μουνιόθ είπε:

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για τους άλλους, αλλά ο σχεδιασμός στην αρχή της περιόδου ήταν λανθασμένος και αυτό έγινε φανερό με την αλλαγή προπονητή στην αρχή της σεζόν. Επιπλέον, δεν έγινε καμιά αλλαγή στο ρόστερ, ενώ αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα του Παπαδόπουλου που χειρουργήθηκε και τους τραυματισμούς των Βίκτορ και Εκι. Αλλά με ενισχύσεις, πιστεύω ότι το τέλος θα ήταν διαφορετικό».

Σε ερώτηση για το αν ο χρόνος που του δόθηκε ήταν λίγος και αν ήθελε να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, απάντησε:

«Ήθελα να μείνω, αλλά υπό άλλες συνθήκες. Την ταυτότητα στην ομάδα θα πρέπει να την δώσει ο προπονητής, ανάλογα με την ομάδα στην οποία βρίσκεται. Πλέον, γνωρίζω το ελληνικό ποδόσφαιρο, την ομάδα και τους παίκτες που θα ήθελα να έρθουν. Το θέμα δεν είναι οικονομικό, γιατί με το μπάτζετ που έχει ο Παναθηναϊκός, μπορεί να έχει μια ομάδα νικητή».

Για τις εισηγήσεις που έκανε στον Παναθηναϊκό, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της ομάδας, ο Μουνιόθ τόνισε:

«Δεν μου έδωσαν την ευθύνη να το κάνω και δεν μπορώ να απαντήσω. Είπα τις απόψεις μου στον κ. Βαρδινογιάννη μέσω του κ. Βέλιτς. Επίσης, δεν απέκτησα την εμπιστοσύνη για να αποφασίσω και να πράξω ανάλογα».

Όσο για το αν ήθελε να παραμείνει στον Παναθηναϊκό και μετά τον τελικό, με το μοντέλο του τεχνικού διευθυντή:

«Θα ήθελα να μείνω στον Παναθηναϊκό με την προϋπόθεση να δημιουργήσω μια ομάδα που θα κερδίζει και θα ικανοποιεί τους φιλάθλους. Ομως, οι καταστάσεις που θα ήθελα να είχα, δεν τις είχα τελικά. Δεν είχα την εμπιστοσύνη για να πραγματοποιήσω αυτήν τη δουλειά. Επίσης, είμαι άτομο με ανοχή, δεν θέλω να επιλέγω εγώ αποκλειστικά τους παίκτες που θα έρθουν, αρκεί εκείνοι να μπορούν να προσαρμοστούν στην ομάδα. Πλέον, γνωρίζω το ελληνικό ποδόσφαιρο και ξέρω τι χρειάζεται η ομάδα».

Ενώ για τα συναισθήματα που έχει για την ομάδα, τόνισε:

«Για κάποια χρονική περίοδο είχα και τις δυσκολίες και τη δυσαρέσκεια. Οταν έχεις όρεξη να ενισχύσεις την ομάδα και δεν την ενισχύεις, τότε μέρα με τη μέρα το κατανοείς και προσπαθείς να το ξεπεράσεις. Δεν θα ήθελα να φύγω, αλλά πιστεύω ότι είναι το καλύτερο για μένα. Με τον τρόπο σκέψης που έχει η διοίκηση για την ομάδα, πιστεύω ότι είναι το καλύτερο και επιθυμεί να φτάσει τον Παναθηναϊκό εκεί που του αξίζει. Φεύγω πεπεισμένος ότι κάνω το καλύτερο».

Σε ερώτηση για το αν ο τεχνικός που θα έρθει, θα μπορεί να ισχυριστεί αυτά που λέει ο ίδιος, απάντησε:

«Όχι, γιατί θα έχει τον χρόνο της προετοιμασίας, θα έχει την επιλογή των παικτών και γενικά θα έχει διαφορετικές συνθήκες. Ολη την περίοδο δεν δικαιολογήθηκα και δεν παραπονέθηκα για τίποτα. Όλοι δουλεύαμε και δεν διαμαρτυρηθήκαμε ποτέ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Βίκτορ:

«Θα σας δώσω γνώμη προπονητή και όχι γιατρού. Ο Βίκτορ όταν ήρθα δεν ήταν διαθέσιμος, ωστόσο προσπαθήσαμε να τον επαναφέρουμε για τους αγώνες, αλλά ποτέ δεν ήταν έτοιμος 100%. Ο Εκι ανάρρωνε από τραυματισμό, αλλά ήταν άτυχος με την υποτροπή. Ο Παπαδόπουλος χειρουργήθηκε τον Δεκέμβριο και έχασε τη φόρμα του και ο Σαλπιγγίδης αντιμετώπισε πρόβλημα πριν τον τελικό. Αυτή είναι μια αναφορά για το τι έγινε και δεν θέλω να μπω στα χωράφια των γιατρών».

Ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί με ονόματα στις εισηγήσεις που έκανε τον Δεκέμβριο:

«Δεν είναι καλό να επιστρέφω στο παρελθόν και να αναφέρω ονόματα. Πάντως, χρειαζόμασταν επιθετικούς και δημιουργικούς παίκτες, με δύναμη και ικανότητα στο σκοράρισμα, οι οποίοι θα έπαιζαν και ατομικά και για το σύνολο. Παράλληλα, ως προπονητής δεν είχα στη διάθεσή μου τους παίκτες για να ανεβάσω το επίπεδο της ομάδας, ενώ πολύ λίγες ομάδες δεν ενισχύθηκαν τον Δεκέμβριο».

Για το αν έβγαλε από τους παίκτες που είχε τα πλεονεκτήματά τους:

«Νομίζω ότι αυτό προσπάθησα, αλλά όταν στο πρώτο λεπτό δέχεσαι γκολ, πρέπει να αλλάξεις, να πάρεις πρωτοβουλία και να παίξεις επιθετικά. Ο καλύτερος παίκτης είναι αυτός που προσαρμόζεται ανάλογα με τις καταστάσεις».

Σε ερώτηση για το αν το ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι κατώτερο από αυτό της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, ο Ισπανός τεχνικός απάντησε:

«Δεν γνωρίζω το ρόστερ των άλλων ομάδων, αλλά γνωρίζω τη δική μου ομάδα και πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει ψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με το μπάτζετ το οποίο έχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, αφού δούλεψαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Όταν του ζητήθηκε να αιτιολογήσει την κάμψη που έγινε στο τέλος και ενώ στην αρχή της θητείας του η ομάδα κέρδιζε, ο Μουνιόθ υποστήριξε:

«Όταν φτάσαμε, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να οργανώσουμε την άμυνα, να παίξουμε αμυντικά και να κερδίζουμε 1-0, χωρίς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ στο τέλος της περιόδου έπρεπε να αναλάβουμε πρωτοβουλία, να κάνουμε εμείς παιχνίδι και ακριβώς εκεί είναι που η ομάδα δεν μπόρεσε να πάρει τις νίκες».

Ο Μουνιόθ ανέλαβε και τις ευθύνες που έχει ο ίδιος, τονίζοντας:

«Βεβαίως φεύγω γιατί έχω πολλές ευθύνες. Αν δεν ήταν έτσι, θα μου έδειχναν εμπιστοσύνη και θα με είχαν κρατήσει. Εκανα απλά μια ανάλυση της χρονιάς, με βάση την πραγματικότητα. Αναλαμβάνω τις ευθύνες και τελικά φεύγω».

Τέλος, για το αν θέλει να δώσει συμβουλές για τον Σωτήρη Νίνη, είπε:

«Του έδωσα προσωπικά κάποιες συμβουλές και πιστεύω ότι δεν πρέπει να τις πω δημόσια. Αλλωστε, δεν είμαι ο πατέρας του, ούτε τον έκανα παίκτη. Απλά, πήρα την απόφαση ότι ο Νίνης θα μπορούσε να βοηθήσει αυτήν την ομάδα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ