51

Μάχη μέχρι εσχάτων προς άγραν ψήφων θα δώσουν επί δύο εβδομάδες οι Νικολά Σαρκοζί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού σε ρόλο ρυθμιστή στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Επιστροφή στην «καθαρή» πολιτική και τον δικομματισμό διακρίνει ο γαλλικός Τύπος την επομένη του πρώτου γύρου. Εντυπωσιάζει το ρεκόρ συμμετοχής…

Βάσει της τελικής καταμέτρησης του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι ψήφοι των Γάλλων του εξωτερικού, οι κεντρικοί υποψήφιοι έλαβαν στον πρώτο γύρο: Νικολά Σαρκοζί 31,11%, Σεγκολέν Ρουαγιάλ 25,84%, Φρανσουά Μπαϊρού 18,55% και Ζαν Μαρί Λεπέν 10,51%.

Έως την 6η Μαΐου η Γαλλία θα ζήσει στον πυρετό μίας σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ «Σαρκό» και «Σεγκό». Αποφασισμένοι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων, οι δύο μονομάχοι αναμένεται να αναμετρηθούν για πρώτη φορά και μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, κατά πάσα πιθανότητα την 2α Μαΐου στο δίκτυο TF1.

Η απογοήτευση στους πολιτικούς και τις υποσχέσεις τους δεν μεταφράστηκε σε απάθεια, σημειώνει η ανταποκρίτρια του BBC στο Παρίσι. Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε μία 50ετία, ξεπερνώντας το 84%. Νέοι και ηλικιωμένοι σχημάτισαν ατελείωτες ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, αν και η επιλογή τους φάνηκε να είναι πιο δύσκολη από ποτέ.

Η μεγάλη πλειονότητα των αναποφάσιστων ψήφισε την τελευταία στιγμή μπροστά στην κάλπη Μπαϊρού. Πολίτες άνω των 60 ετών στήριξαν των Νικολά Σαρκοζί, αντίθετα νεαρές ηλικίες και γυναίκες ηλικίας 35 έως 59 ετών επέλεξαν Σεγκολέν. Αγρότες και έμποροι βρέθηκαν κοντά στον Νικολά Σαρκοζί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προτίμησαν Ρουαγιάλ.

Φαβορί ο Σαρκοζί, όμως η 6η Μαΐου δεν θα είναι περίπατος…

Οι προβλέψεις των ινστιτούτων για το δεύτερο γύρο δίνουν τη νίκη στο Σαρκοζί με ποσοστό κυμαινόμενο από 52% έως 54%. Όμως, η γενική πεποίθηση είναι πως οι εκλογές δεν θα είναι περίπατος για τον υποψήφιο της κυβερνητικής Ένωσης για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), καθώς η Ρουαγιάλ έχει καταγάγει ήδη μία πολύ σημαντική εσωτερική νίκη και είναι αποφασισμένη να παλέψει σκληρά.

«Κλειδί» για τον β γύρο θεωρείται το ποσοστό ψήφων που θα πάρει η Ρουαγιάλ από τον Φρανσουά Μπαϊρού και την Αριστερά γενικότερα. Αμφότεροι οι Σαρκοζί και Ρουαγιάλ θα κυνηγήσουν τις ψήφους του κέντρου, το οποίο κινητοποίησε τόσο αποτελεσματικά ο Μπαϊρού ώστε κατάφερε να πρωταγωνιστήσει και να διαθέτει σήμερα το ρόλο του ρυθμιστή.

Ενδεχομένως ο Μπαϊρού δεν θα τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της Ρουαγιάλ, όμως με παρεμβάσεις του ίσως δείξει πως αποστασιοποιείται περισσότερο από τον Νικολά Σαρκοζί. Αγνωστο είναι, όμως, κατά πόσο θα στηρίξει τη θέση του η βάση της Κεντρώας Ένωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία, που παραδοσιακά βρίσκεται δεξιά στην πολιτική σκακιέρα.

Μαζί ο Φρανσουά Μπαϊρού και ο Ζαν Μαρί Λεπέν (ο οποίος εξήλθε ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των ψήφων. Έξι κόμματα της Αριστέρας απέσπασαν συνολικά ποσοστό της τάξεως του 10%, ενώ άλλοι δύο συντηρητικοί υποψήφιοι έχουν από κοινού ποσοστό 3,5%.

Εκτιμάται πως Σαρκοζί και Ρουαγιάλ θα μοιραστούν τις ψήφους του Μπαϊρού, ενώ οι εκλογείς του ηγέτη της ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν θα δώσουν περισσότερο από το 75% των ψήφων τους στον Σαρκοζί. Το επιτελείο του «Σαρκό» είναι ικανοποιημένο από το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, καθώς σπανίως υποψήφιος έφθασε το 30% την πρώτη Κυριακή.

Ικανοποίηση και πανηγυρικό κλίμα επικράτησε και στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς υπήρξε περίοδος που οι δημοσκοπήσεις ήταν πολύ, μα πολύ αρνητικές για την Σεγκολέν, και ουδείς ξεχνά τον εξοστρακισμέο του Λιονέλ Ζοσπέν από τον Ζαν Μαρί Λεπέν το 2002.

«Συμφιλίωση των Γάλλων με την πολιτική»

Ο γαλλικός Τύπος της Δευτέρας υπογραμμίζει τη σαφήνεια της εκλογικής έκβασης, μεταφράζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης σε «συμφιλίωση των Γάλλων με την πολιτική» έπειτα από την ανατροπή του Απριλίου του 2002 με την έκπληξη του Ζαν Μαρί Λε Πεν.

«Για όλους αυτούς που επί δέκα χρόνια μας κούραζαν επαναλαμβάνοντας πως ζούμε το τέλος της πολιτικής, την απόλυτη αποκαρδίωση, αυτή η Κυριακή 22 Απρίλιου ηχεί ως μία ευφρόσυνη διάψευση, μία πολύ καλή ευκαιρία για να σβησθεί διαπαντός η 21η Απριλίου 2002» τονίζει στο άρθρο της η συντηρητική Figaro.

H αριστερή Liberation στο κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Η επιλογή της σαφήνειας» τονίζει πως μία «ειλικρινής δεξιά θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο μία αριστερά, η οποία θα πρέπει να αναλάβει το στοίχημα της ανανέωσης». Προσθέτει πως «η ευρεία πολιτική κινητοποίηση ενός έθνους που το χαρακτηρίζαμε απογοητευμένο, κουρασμένο από την πολιτική ηγεσία, προσθέτει ακόμη περισσότερο βάρος στην σαφήνεια της λαϊκής βούλησης».

Για την καθολική La Croix, «το δίδαγμα του πρώτου γύρου είναι σαφές: στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν οι παραδοσιακές δεξιά κι αριστερά. Είναι φανερό πως οι εκλογείς του 2007 αποφάσισαν να μην διασπείρουν την ψήφο τους και να ψηφίσουν χρήσιμα».

Σημειώνοντας την «ιστορική προσέλευση» των ψηφοφόρων στην κάλπη, η κομμουνιστική Umanite τονίζει πως «δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες για να ηττηθεί ο Νικολά Σαρκοζί».

Η Figaro από την πλευρά της προβλέπει πως «η μάχη του δεύτερου γύρου θα είναι δύσκολη, όμως από τη βραδιά του πρώτου γύρου ο Σαρκοζί έχει καλύτερες προοπτικές, τα καλύτερα χαρτιά στα χέρια του». Η δε Liberation τονίζει: «Η μάχη άναψε. Μία μάχη Ρουαγιάλ (βασιλική)», τονίζει κάνοντας λογοπαίγνιο με το επίθετο της Σοσιαλίστριας υποψηφίου.

Ο βρετανικός Τύπος εκφράζει την έκπληξή του για την μεγάλη προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και προβλέπει πως την 6ης Μαΐου θα υπάρξει μία λυσσαλέα αναμέτρηση.

Υπό τον τίτλο «Η Γαλλία έχει ανάγκη τον Σαρκοζί», η δεξιά εφημερίδα Daily Mail τονίζει πως ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς είναι «ο πλέον κατάλληλος για να κατανοήσει τις επώδυνες δομικές αλλαγές που έχει απελπισμένα ανάγκη η Γαλλία». Παράλληλα, σημειώνει πως «το ύψος της συμμετοχής που καταγράφηκε συνιστά ένα επίκαιρο δίδαγμα για τη Βρετανία».

Από την πλευρά της, η αριστερή Guardian προειδοποιεί πως «έχοντας φθάσει στον δεύτερο γύρο, και μάλιστα επιτυγχάνοντάς το με τόσο πειστικό τρόπο, η Σοσιαλίστρια υποψήφια Σεγκολέν Ρουαγιάλ έχει καταγάγει μία πολύ σημαντική εσωτερική νίκη επί των ζηλόφθονων βαρώνων του κόμματός της, των επικαλούμενων και ελεφάντων».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ βρίσκεται πλέον σε θέση να ενώσει το κόμμα και να αποκαταστήσει ένα είδος πειθαρχίας».

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα παιχτεί στο κέντρο, σημειώνει από πλευράς του ο ελβετικός Τύπος. «Για να κερδίσουν στις 6 Μαΐου, οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να αλιεύσουν ψήφους από τον τρίτο άνθρωπο του πρώτου γύρου, τον Φρανσουά Μπαϊρού. Αυτός είναι το πρόσωπο της ημέρας. Έγινε ο κινητήριος μοχλός στις συζητήσεις που θα γίνουν» επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Le Quotidien jurassien.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ