Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Χηνοφώτη προς Μπουγιούκανιτ για τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών

Μήνυμα Χηνοφώτη προς Μπουγιούκανιτ για τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών

Προκλητικός εμφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Απαντώντας, ο Παναγιώτης Χηνοφώτης τόνισε ότι «οι επιταγές του Διεθνούς Δικαίου δεν διαφοροποιούνται από διαφορετικές απόψεις».

71

Τη διάσταση απόψεων Αθήνας και Αγκυρας αναφορικά με το FIR επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, που υποστήριξε ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο δεν συνάδουν με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (ICAO)» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χηνοφώτης, απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δέκα βαλκανικών χωρών, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης συνόδου τους στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χηνοφώτης τόνισε την ανάγκη να πρυτανεύσουν οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας – Τουρκίας και η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και συμπλήρωσε με νόημα ότι «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά οι επιταγές του Διεθνούς Δικαίου δεν διαφοροποιούνται από διαφορετικές απόψεις».

Από την πλευρά του ο κ. Μπουγιούκανιτ δήλωσε ότι υπάρχει διαφορά αντιλήψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σε ό,τι αφορά το FIR.

Όπως είπε, «τα τουρκικά μαχητικά δεν παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Περνούν από το FIR και πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Το FIR δεν είναι εθνικά σύνορα. Το FIR είναι περιοχή πληροφοριών για πτήσεις αεροσκαφών. Τα πολιτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών είναι υποχρεωμένα να δίνουν αναφορά. Τα στρατιωτικά δεν είναι υποχρεωμένα να δίνουν αναφορά».

Ο κ. Μπουγιούκανιτ δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει πειθαρχία και, όταν ο ίδιος δίνει εντολή, αυτή εφαρμόζεται.

Ακολούθως εξέφρασε την ευχή η Ελλάδα και η Τουρκία να ξεπεράσουν το θέμα με το FIR και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλουν ο ίδιος και ο Έλληνας ομόλογός του για ακόμη καλύτερη συνεργασία.

Επισήμανε ακόμη ότι μέσα σε 2,5 χρόνια επισκέφθηκε τρεις φορές την Ελλάδα και οι προσπάθειες όλες στοχεύουν στη δημιουργία πιο καλού περιβάλλοντος, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα οι πολιτικοί.

Πριν από τη σύνοδο, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας είχαν συμφωνήσει στον περιορισμό της δραστηριότητας των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο, κατά το διήμερο των εργασιών της συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών χωρών.

Μετά τη σύνοδο,οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των «δέκα» εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνουν ότι δημιουργείται ένας νέος θεσμός, ο οποίοςθα γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και, όπως αποφασίστηκε, η δεύτερη σύνοδος θα γίνει στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Τα συμπεράσματα της συνόδου παρουσίασε ο Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος είπε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση των συμμετεχόντων να βελτιώσουν τη στρατιωτική συνεργασία των χωρών της περιοχής, όπως και η δέσμευσή τους για τη διατήρηση της ειρήνης και τη βελτίωση της σταθερότητας.

Τέλος, μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, οι κ. Χηνοφώτης και Μπουγιούκανιτ είχαν συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, που διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024