Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καταναλώνουν σχετικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων και παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D είναι προστατευμένα έναντι του ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Χαβάη με επικεφαλής τον Δρ Σονγκ-Γι Παρκ μελέτησε τη σχέση μεταξύ πρόσληψης βιταμίνης D και ασβεστίου και του κινδύνου ορθοκολικού καρκίνου σε δείγμα 191.000 ασθενών ηλικίας 45-75 ετών που συμπλήρωσαν διατροφικό ερωτηματολόγιο την περίοδο 1993-1996.

Κατά τη διάρκεια, κατά μέσο όρο επτά ετών ιατρικής παρακολούθησης των συμμετεχόντων, εντοπίστηκαν συνολικά 2.110 νέες περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου (1.138 άνδρες και 972 γυναίκες).

Η υψηλή συνολική πρόσληψη ασβεστίου (από τροφές και συμπληρώματα) μείωνε τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες. Συγκριτικά με τις χαμηλότερες προσλήψεις ασβεστίου, οι άνδρες με τις υψηλότερες είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου και οι γυναίκες 36%.

Η συνολική πρόσληψη βιταμίνης D ήταν αντιστρόφως σχετική με τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες.

Η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μείωνε τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, ειδικά αν τα άτομα δεν έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου. Η μείωση ήταν 23% για τους άνδρες και 34% για τις γυναίκες.

health.in.gr