Είμαστε πια στην περίοδο των γιορτών. Για πολλούς ανθρώπους οι μέρες των γιορτών αποτελούν ευκαιρία για ψυχική ανάταση, συγκέντρωση της οικογένειας, ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, σκέψεις και ανασκόπηση του τι έγινε όλη τη χρονιά και κατάστρωση μελλοντικών σχεδίων, καθώς επίσης και την ευκαιρία να ανταλλάξει δώρα. Παρ’ όλο που αυτό το τελευταίο ακούγεται ίσως λίγο παιδιάστικο, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου παιδικό, η όλη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι -και πολύ μάλιστα!- και για τους μεγάλους.

Η όμορφη ατμόσφαιρα με τα στολισμένα δέντρα, τα φωτάκια, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα δώρα, τον Aγιο Βασίλη να χαιρετάει και να φωτογραφίζεται με μικρούς και μεγάλους, τις φωταψίες και τους στολισμούς σε δρόμους και πλατείες συμβάλλουν στη δημιουργία της αίσθησης ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει, ότι πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή.

Όταν κάποιος διατείνεται ότι όλο αυτό το προσεχτικά προετοιμασμένο σκηνικό είναι μόνο για τα παιδιά, αναιρεί κάτι από τη μαγεία του κι αφήνει τους ενήλικες απ’ έξω. Σίγουρα, τα παιδιά έχουν διαφορετική προσέγγιση προς τις γιορτές, συχνά θεωρούν τον Aγιο Βασίλη υπαρκτό πρόσωπο και διασκεδάζουν ιδιαίτερα με όλα τα έθιμα και τα τελετουργικά που συνδέονται με τις γιορτές, και κυρίως με το κομμάτι των δώρων.

Μήπως τότε οι ενήλικες θα έπρεπε να κρατούν μια πιο ‘ψύχραιμη’ κι αφ’ υψηλού στάση, να έχουν μια πιο συγκαταβατική προσέγγιση προς τις γιορτές και να τις θεωρήσουν παιδοκεντρικές; Η απάντηση είναι σαφώς και δε θα πρέπει να κάνουν κάτι τέτοιο.

Καταρχήν, οι γιορτές, και ιδιαίτερα το έθιμο του Aγιου Βασίλη, μιλάει στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Οι χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες και η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ξυπνάνε το μικρό παιδί που κρύβει μέσα του κάθε ενήλικας, δίνοντας του μια ευκαιρία να βιώσει κάποιες εμπειρίες με πηγαίο, έντονο τρόπο, άλλοτε θυμίζοντάς του όμορφες στιγμές από τα παιδικά του χρόνια και άλλοτε δίνοντάς του την ευκαιρία να ‘ξαναζήσει’ μια πιο όμορφη εκδοχή της παιδικής του εμπειρίας από τις γιορτές.

Για τους ενήλικες οι γιορτές μπορεί ν’ αποτελούν το διάλειμμα στη βιαστική και παγιωμένη ρουτίνα τους, να είναι μια φωτεινή ψυχολογική όαση όπου κάνουν μια στάση και σκέφτονται ή και αναπολούν κάποια πράγματα, ενώ παράλληλα κάνουν σχέδια για το μέλλον.

Καθώς κανείς σκέφτεται κι αναπολεί ευτυχισμένες στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, γεμίζει η καρδιά του ζεστασιά και χαρά, γαληνεύει η ψυχή κι αφήνεται να ξαναζήσει αυτή τη γιορτινή μαγεία στην ενήλικη ζωή του.

Για τους ενήλικες που οι γιορτές δεν φέρνουν ευχάριστες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια, είναι μια ευκαιρία να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να κάνουν κάποιες αλλαγές ώστε να καλύψουν τα κενά που έχουν από τα παιδικά τους χρόνια. Με λίγα λόγια, οι γιορτές μπορεί να είναι η ευκαιρία να ‘ξαναγράψουν’ όμορφες αναμνήσεις, ώστε να μην παραμένουν στην πίκρα της παιδικής ηλικίας.

Ειδικά το έθιμο της ανταλλαγής δώρων και η παρουσία του Aγιου Βασίλη αποτελούν ορόσημο στον ψυχισμό όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων. Πρόκειται για τη βασική εκείνη διαδικασία που επιτρέπει στον άνθρωπο να απελευθερωθεί από τη ρουτίνα του, να αρχίσει να σκέφτεται τι δώρα θα πάρει για τα αγαπημένα του πρόσωπα και τι δώρα θα επιθυμούσε να κάνουν στον ίδιο.

Πρόκειται για μια διαδικασία που επιτρέπει ακόμα και στους πολυάσχολους ενήλικες, που είναι βυθισμένοι στη ρουτίνα τους ν’ αρχίσουν να ονειρεύονται, να εξερευνούν τις επιθυμίες τους και να χάνουν την αυτάρκειά τους (με την έννοια ότι μπορούν οι ίδιοι να αγοράσουν αυτό που θέλουν ή χρειάζονται, χωρίς να περιμένουν να τους το δωρίσουν), κάνοντας επανασυνδέσεις με αγαπημένα τους πρόσωπα, πράγμα το οποίο συμβολικά εκφράζεται μέσα από την ανταλλαγή δώρων.

Ένας ενήλικας μπορεί πολύ εύκολα να πάει στα μαγαζιά και να πάρει αυτό που χρειάζεται ή αυτό που επιθυμεί, και να τελειώνει η υπόθεση. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές και το έθιμο της ανταλλαγής δώρων.

Δοκιμάστε να μην κάνετε δώρο σε κάποιον ενήλικα που το περιμένει, και θα δείτε την απογοήτευση να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του. Ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Όπως είπαμε και παραπάνω, σχετίζεται με την επανασύνδεση σε ψυχικό επίπεδο με αγαπημένα πρόσωπα: προσφέροντας ένα δώρο σε κάποιο άτομο, ουσιαστικά του δηλώνουμε ότι το αγαπάμε, το νοιαζόμαστε, ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό.

Αν μάλιστα καταφέρουμε και του αγοράσουμε το δώρο που επιθυμεί, είναι του γούστου του ή που το χρειάζεται, τότε καταφέρνουμε να μπούμε κατευθείαν στην ψυχή αυτού του ανθρώπου, γιατί του καλύπτουμε και συμβολικά τη βασική ανάγκη του να αγαπιέται και να είναι αποδεκτός: το δώρο αποτελεί την επιβεβαίωση.

Παρόλο λοιπόν που η ανταλλαγή δώρων συχνά κατηγορείται ως εμπορευματοποίηση της γιορτής, συχνά έχει και έναν βαθύτερο ψυχολογικό ρόλο: αγγίζει τις εσωτερικές χορδές του ανθρώπου, τον ευαισθητοποιεί και του θυμίζει να νοιαστεί όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για κάποια άλλα άτομα που είναι σημαντικά στη ζωή του.

Παράλληλα, καθώς κανείς αφήνεται στο πνεύμα των γιορτών ελαφραίνει ψυχικά, ηρεμεί και αφήνει να έρθει στην επιφάνεια το μικρό παιδί μέσα του, με τον ενθουσιασμό, τον αυθορμητισμό και τη χαρά που φέρνουν οι εκπλήξεις.

*Η Δρ Λίζα Βάρβογλη είναι επιστημονική συνεργάτις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Harvard, των ΗΠΑ.

health.in.gr