66

Πέντε αστέρων, χωρητικότητας 40.000 θεατών με δυνατότητα επέκτασης στις 50.000, με χώρους για φαγητό, ψυχαγωγία αλλά και με μουσείο θα είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, οι μακέτες του οποίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την Δευτέρα.

Ωστόσο, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιάννης Βαρδινογιάννης, διευκρίνισε ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα μπορεί να προσδιοριστεί στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όταν ολοκληρωθούν οι κινήσεις απο τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Το κόστος του νέου γηπέδου θα φτάσει τα 83εκ. ευρώ και θα ανήκει στην κατηγορία πέντε αστέρων της UEFA, που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και τελικό του Champions League.

Θα είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό, οι εξέδρες του θα χωρίζονται σε τρία ή σε δύο διαζώματα όπου θα υπάρχουν χώροι για φαγητό και ψυχαγωγία, ενώ η ορατότητα θα είναι καθαρή από οποιοδήποτε σημείο.

Έχει προβλεφθεί η δημιουργία μουσείου, καταστήματος με τα επίσημα προϊόντα του συλλόγου και χώροι για sports bar μέσα και έξω απο το γήπεδο.

«Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής και μετά θα αρχίσει η κατασκευή του γηπέδου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει τις εργασίες και από τις αρχές Μαρτίου θα μιλάμε πιο συγκεκριμένα.

» Πιστεύω ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο αλλά εξαρτάται από το υπέδαφος που θα βρούμε και άλλα απρόοπτα» είπε αρχικώς ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Για την καθυστέρηση που έχει προκύψει με την υπογραφή της σύμβασης με το Δήμο από την πλευρά του Ερασιτέχνη ο μεγαλομέτοχος της «πράσινης» ΠΑΕ είπε:

«Το 2005 είχαμε υπογράψει τόσο εμείς όσο και ο Ερασιτέχνης με τον Δήμο ένα μνημόνιο συνεργασίας. Επειδή για εμάς είναι πιο επείγον προχωρήσαμε άμεσα σε συμφωνία με τον Δήμο.

» Εάν όλα πάνε καλά, θεωρώ τυπικό να υπογραφεί σε σύμβαση με τον Ερασιτέχνη. Δεν είμαι Δήμος ούτε Ερασιτέχνης για να σας απαντήσω.

» Έχει προβλεφθεί πάντως χώρος 5.000 τ.μ. για όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία του γηπέδου».

Επίσης, για το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα με προσφυγές πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόνισε: «Δεν γνωρίζω κάτι και αυτό είναι ένα θέμα που οφείλει να διαχειριστεί ο Δήμος Αθηναίων».



«Ο Βοτανικός είναι μια απο τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, Βασικός στόχος είναι το γήπεδο να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης της περιοχής» τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ, Βαγγέλης Σαμαράς.

Και συνέχισε:

«Ο συγκεκριμένος χώρος έχει επιβαρυνθεί αρκετά και γιαυτό ο Δήμος Αθηναίων έχει αποφασίσει να βοηθήσει με διάφορες ενέργειες στην αναβάθμιση της περιοχής.

» Αξίζει να σημειωθεί οτι ανάλογες περιπτώσεις με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, είναι αυτά των Αγιαξ, Πόρτο και Αρσεναλ, ενώ είναι σε εξέλιξη ανάλογα σχέδια στην Ευρώπη για τα νέα γήπεδα της Εσπανιόλ, της Λάτσιο, αλλά και της εθνικής Ιρλανδίας

» Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό το σύνολο της έκτασης των 200 στρεμμάτων περιέρχεται στην κυριότητα του με σταδιακές συμφωνίες. Με βάση τις μελέτες που έχει ετοιμάσει η ΠΑΕ, ο Δήμος θα πρέπει να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες για να ξεκινήσουν τα έργα.

» Όσον αφορά την Πολιτεία πρέπει ν ασχοληθεί με την βελτίωση της περιοχής γύρω απο το γήπεδο, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση.

» Στην συνάντηση που έγινε πρόσφατα με τον κ. Αλογοσκούφη, ο υπουργός δεσμεύτηκε οτι θα χρηματοδοτήσει άμεσα τα έργα, ενώ και ο κ. Σουφλιάς τόνισε οτι θα στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τις μελέτες για τα έργα που πρέπει να γίνουν σε πρώτη φάση.

» Η ΠΑΕ απο την πλευρά της ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των μελετών και τις κατέθεσε στον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να βγουν οι σχετικές άδειες.

» Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και θέλω να ευχαριστήσω την κα. Μπακογιάννη, τον κ. Μπεχράκη, τον κ. Κακλαμάνη, τον κ. Σουφλιά, την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά και την Αξιωματική Αντιπολίτευση για την στήριξη της».

«ΠΑΟ στο γήπεδό μου» είναι πλέον το σύνθημα των «πρασίνων», ενώ δεν έχει ακόμα αποφασισθεί το όνομά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ