Σε μία ιστορική στιγμή για τις χριστιανικές εκκλησίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε θερμά τον Πάπα στο Φανάρι και μαζί παρέστησαν σε δοξολογία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου για να ακολουθήσει κατ ιδίαν συνάντηση. Την Πέμπτη η επίσκεψη στην Αγία Σοφία.

51

Με την ευχαριστήρια δοξολογία, η οποία τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, άρχισε επισήμως την Τετάρτη η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ στην Κωνσταντινούπολη και στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε θερμά τον Ποντίφικα στην είσοδο του Πατριαρχείου, εν μέσω πλήθους πιστών που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να δεχθούν την ευλογία των δύο θρησκευτικών ηγετών.

Νωρίτερα, τον είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της Πόλης μαζί με τους καθολικούς επισκόπους της Τουρκίας, τον πατριάρχη των Αρμενίων και των μητροπολίτη των Συροϊακωβιτών.

Κατά τη διάρκεια της δοξολογίας δέσποσε η εικόνα των δύο προκαθημένων να προσεύχονται από κοινού με κατάνυξη και εμφανή συγκίνηση, ενώ ακολούθησε η ανταλλαγή αδελφικών χαιρετισμών και το κοινό προσκύνημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Οι κ.κ. Βαρθολομαίος και Βενέδικτος μετέβησαν κατόπιν στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου έγινε η παρουσίαση των μελών των δύο αντιπροσωπειών.

Στην κατ ιδίαν συνάντηση που ακολούθησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόταν από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη, ενώ ο Πάπας από τον καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε και τον καρδινάλιο Βάλτερ Κάσπερ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο ποντίφικας αναχώρησε για την Νουντσιατούρα του Βατικανού στην Κωνσταντινούπολη, όπου και θα φιλοξενηθεί.

Την Πέμπτη ο Πάπας θα παρακολουθήσει στο Φανάρι τη θεία λειτουργία, ενώ θα ακολουθήσει ο ασπασμός της ειρήνης από τους δύο θρησκευτικούς ηγέτες και η υπογραφή κοινής διακήρυξης.

Ο ποντίφικας αναμένεται αργότερα να επισκεφθεί την Αγία Σοφία και να έχει συναντήσεις με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της Κωνσταντινούπολης.

Ο Πάπας Βενέδικτος έφθασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη από την Έφεσο, όπου τέλεσε την πρώτη του λειτουργία στην Τουρκία.

Από την Πάτρα, όπου βρίσκεται, με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου της Αγίου Ανδρέου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος δήλωσε πως «η επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στις σχέσεις των Εκκλησιών. Όλοι οι ηγέτες των Εκκλησιών ενδιαφερόμαστε να υπάρχουν αυτές οι επαφές, γιατί διευκολύνουν την μεταξύ μας αλληλοκατανόηση και την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της αγάπης στον κόσμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr