51

Στη σκιά της κατάρρευσης της ύστατης μεσολαβητικής προσπάθειας της φινλανδικής προεδρίας για την Τελωνειακή Ένωση ο επίτροπος Ρεν δίνει το στίγμα της επικείμενης εισήγησης της Κομισιόν, λέγοντας πως το τουρκικό «τρένο» πρέπει να επιβραδυνθεί και όχι να ακινητοποιηθεί. «Το θέμα της Κύπρου δεν πρέπει να τορπιλίσει την ευρωπαϊκή πορεία» λέει η κυβέρνηση Ερντογάν.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουν, ούτε θα «παγώσουν», θα συνεχίσουν πιο αργά» δήλωσε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως απέβησαν άκαρπες οι επαφές της φινλανδικής προεδρίας με την Τουρκία στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στο Τάμπερε.

«Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τελείως. Το τρένο θα επιβραδύνει, αλλά δεν θα σταματήσει. Αυτή δεν είναι μία συνηθισμένη κατάσταση» επισήμανε ο κοινοτικός επίτροπος στο πλαίσιο ομιλίας του σε πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters.

Από πλευράς Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Δικαιοσύνης Τσεμίλ Τσιτσέκ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος διακοπής των διαπραγματεύσεων. «Η Κύπρος δεν είναι προϋπόθεση ένταξης» είπε και επανέλαβε την επίσημη τουρκική θέση ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του ζητήματος της Κύπρου και της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ.

Ακολούθως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε προς το πρακτορείο Anadolu ότι δεν νομίζει να ληφθεί απόφαση για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων. «Αν γίνει κάτι τέτοιο θα πρόκειται για πολιτική απόφαση» τόνισε.

Σημειώνεται ότι στην ομιλία του ο Όλι Ρεν ανέφερε πως οι προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας «δεν ήταν μάταιες», λέγοντας πως το συμπέρασμα που βγαίνει και από τις επαφές του ιδίου από το 2004 για το Κυπριακό είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν είναι να βρεθεί μία συνολική λύση στο ζήτημα.

Ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να κάνει έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών για μια συνολική λύση στο Κυπριακό ζήτημα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η αποτυχία σύναψης συμφωνίας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη έως την 6η Δεκεμβρίου θα οδηγήσει τουλάχιστον σε μερική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που εγκαινιάστηκαν το περασμένο έτος.

Μετά τις άκαρπες επαφές στο Τάμπερε το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 11ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Θα έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τι μέλλει γενέσθαι με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Κοινή πρόθεση της φινλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της Κομισιόν είναι να ληφθεί απόφαση κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και εν συνεχεία να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, ώστε να μην αναλωθεί και τρίτο κατά σειρά Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο θέμα της Τουρκίας. Αβέβαιο όμως εάν θα γίνει έτσι…

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε απογοήτευση για την αποτυχία συμφωνίας στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η τουρκική άρνηση για την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου, συμπληρώνοντας πως η έκβαση των τουρκικών διαπραγματεύσεων παραμένει «ανοιχτή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ