Τεχνητή μείωση του ελλείμματος με μεταφορά πληρωμής τόκων στο μέλλον
Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, το υπουργείο Oικονομικών κράτησε σταθερούς τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους με swap (ανταλλαγή) δανείων και μεταφορά πληρωμής τόκων στο μέλλον, μειώνοντας τεχνητά το έλλειμμα.
27
Το Νοέμβριο η Moodys αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και εν όψει της αναθεώρησης του ΑΕΠ στελέχη του υπουργείου Oικονομίας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ανησυχία για υποβάθμιση, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιταλίας.
Σύμφωνα όμως με έκθεση της Eurostat που επικαλείται Το Βήμα, το υπουργείο Oικονομικών κράτησε σταθερούς τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους με swap δανείων και μεταφορά πληρωμής τόκων στο μέλλον και για τα προϊόντα αυτά πλήρωσε σε προμήθειες 326 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τεχνητά το έλλειμμα.
Η κυβέρνηση το 2005 μετέθεσε στο μέλλον πληρωμές τόκων για να εμφανίσει τεχνητά μειωμένο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Eurostat. Μάλιστα, σε υποσημείωση της ανακοίνωσης αναλύεται η μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος κάθε χώρας -όταν αυτή βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος – που είναι διαφορετική σε σχέση με τη μεθοδολογία υπολογισμούτου ελλείμματος βάσει του στατιστικού προτύπου ESA 95.
Για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα προβλέπεται ότι ο καθαρός δανεισμός περιλαμβάνει και τις ροές πληρωμών τόκων, οι οποίες προκύπτουν από συμφωνίες swap (ανταλλαγής) και forward (μεταφορά στο μέλον), τις οποίες τα περισσότερα κράτη χρησιμοποιούν για να εμφανίζουν χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται στον πίνακα της Eurostat σε 181 δισ. ευρώ, συνάγεται ότι το Δημόσιο πλήρωσε περίπου 326 εκατ. ευρώ πέρυσι για να καλύψει το κόστος αξιοποίησης σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων και να εμφανίσει μειωμένο έλλειμμα.
Το κόστος των συμφωνιών swap και forward αντιστοιχεί σε μικρό κλάσμα των πληρωμών τόκων που μετέθεσε στο μέλλον με αυτές τις μεθόδους το Δημόσιο και έτσι το υπουργείο Oικονομίας εμφάννισε μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αξιοποιώντας τεχνικές για τις οποίες είχε επικρίνει δριμύτατα στο παρελθόν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χιλή: Ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσει τις απελάσεις μεταναστών – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση
- Ο Τραμπ ελπίζει ότι η Χεζμπολάχ θα τηρήσει την εκεχειρία που ήδη «παραβιάζει» το Ισραήλ
- Αϊτή: Ο μισός πληθυσμός και πλέον αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442