Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή για τον αστυνομικό με τη σιδηρογροθιά στην πορεία των εκπαιδευτικών

Οργή για τον αστυνομικό με τη σιδηρογροθιά στην πορεία των εκπαιδευτικών

Αίσθηση έχει προκαλέσει η εικόνα του αστυνομικού με τη σιδηρογροθιά, κατά το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών. Δάσκαλοι και καθηγητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, την ώρα που στο νέο προϋπολογισμό μειώνονται τα κονδύλια για την Παιδεία.

53

Αίσθηση έχει προκαλέσει η εικόνα του αστυνομικού που είχε περασμένο στο χέρι, εν είδει σιδηρογροθιάς, μεταλλικό κρίκο της εξάρτισής του, κατά το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα. Την Τρίτη, ο αστυφύλακας παραδέχτηκε στους ανωτέρους του ότι έκανε λάθος που κρατούσε στο χέρι του τον κρίκο από την εξάρτηση της στολής του, λέγοντας ότι το έκανε για να μην τον χάσει.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές κατήγγειλαν το περιστατικό και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας διέταξε έρευνα, αν και αρχικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η εικόνα του εν λόγω αστυνομικού που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια είναι αδιάψευστος μάρτυρας του γεγονότος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε ότι καταδικάζει και απορρίπτει κάθε συμπεριφορά που ξεφεύγει από τα όρια και αυτό ισχύει τόσο για την μεταλλικό κρίκο, που χρησιμοποιείται από τους αστυνομικούς στην εξάρτισή τους, όσο και για τα καδρόνια, που ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν για να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Σε άλλη ερώτηση αν με τη συγκεκριμένη αναφορά του προέβη σε «συμψηφισμό», ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι προέβη σε «ξεκάθαρη αποδοκιμασία», ενώ σε συναφή ερώτηση, αν με την αναφορά του «ενθαρρύνει τους αστυνομικούς να συνεχίσουν μια πολιτική πυγμής προς τους διαδηλωτές», ο Ευ.Αντώναρος τόνισε πως «ασφαλώς και όχι· πιο ξεκάθαρη δεν μπορεί να είναι η αποδοκιμασία της κυβέρνησης».

Με αφορμή το περιστατικό, ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιπαίζει και χλευάζει τους δασκάλους και διχάζει την κοινωνία, σημειώνοντας ότι οι δάσκαλοι αντί να βρίσκουν κατανόηση, αντιμετωπίζουν «τη σιδηρογροθιά της εξουσίας».

Αντιδράσεις για συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ.

Πάντως, το περιστατικό δεν καταδικάσθηκε από όλους. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Σ.Μπαλάσκας κάλυψε το συνάδελφό του, λέγοντας ότι «δεν τρέχει τίποτα», σχετικά με την ενέργειά του. Σάλο, όμως, προκάλεσαν οι δηλώσεις του για «πληρωμένους διαδηλωτάκηδες», «ρυπαρούς και κουρελήδες διαδηλωτές», για δασκάλους με σκουλαρίκια και μακριά μαλλιά και για στελέχη του ΣΥΝ και του ΠΑΜΕ που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις για να χτυπούν αστυνομικούς.

Ο κ. Μπαλάσκας προσπάθησε την Τρίτη να αναδιπλωθεί, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν μίλησε για «διαδηλωτάκηδες» στους κόλπους του ΣΥΝ και του ΠΑΜΕ που πληρώνονται για να πάρουν μέρος σε διαδηλώσεις. Επέμεινε μεν ότι υπάρχει και αυτή η κατηγορία διαδηλωτών, όμως απέφυγε να πει από πού προέρχονται.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αριστεράς. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «ευθεία πρόκληση» και «ενέργεια αποκαλυπτικής ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής», ενώ ο ΣΥΝ κατηγόρησε τον Β.Πολύδωρα για «θερμοκήπιο ακροδεξιών ιδεών, που εκφράζονται από συνδικαλιστές που μιλούν στο όνομα όλης της αστυνομίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για «κλιμακούμενο αυταρχισμό» και για «εγκληματική δράση από ορισμένα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων» σε βάρος των δασκάλων, καθώς και για «φασίζουσα και ακροδεξιά ρητορεία από αστυνομικούς υπαλλήλους ενάντια στην Αριστερά, ενάντια στον Συνασπισμό, που δυστυχώς φέρνουν στη μνήμη πολύ σκοτεινές μέρες».

Πάντως, τις δηλώσεις του κ. Μπαλάσκα καταδίκασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ.Κυριαζίδης. Η ΠΟΑΣΥ διαχώρισε τη θέση της από τις δηλώσεις Μπαλάσκα και με ανακοίνωσή της εκφράζει «την αμέριστη υποστήριξή της στους διαρκείς αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας για μια καλύτερη παιδεία». Τονίζει ότι «η όποια αντιπαράθεση με τις δυνάμεις καταστολής δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως πρόβλημα μεταξύ των εργαζομένων, αλλά ως αποτέλεσμα της ασκούμενης εκάστοτε πολιτικής της επίσημης πολιτείας, η οποία φέρει στο ακέραιο την όλη ευθύνη».

Καταλήγοντας, αναφέρεται: «Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν από εκπρόσωπο μιας πρωτοβάθμιας οργάνωσης αστυνομικών κατά των κομμάτων και των φορέων που στα πέτρινα χρόνια των διώξεων και των απειλών αγωνίστηκαν και στήριξαν τις προσπάθειές μας για να έχουμε εμείς σήμερα ελεύθερο συνδικαλισμό στα Σώματα Ασφαλείας, εκθέτουν το συνδικαλιστικό μας κίνημα, δεν απηχούν την Ομοσπονδία και ως εκ τούτου θα ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα όπως προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοπoποιήθηκε συναυλία στα Προπύλαια, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης (Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών) στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

H ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ καταδίκασε το επεισόδιο με τον αστυνομικό με τη σιδηρογροθιά, καθώς και την άσκηση βίας κατά των εκπαιδευτικών.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη απεργία την Πέμπτη, στηρίζοντας της κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις των δασκάλων και το Σάββατο 7 Οκτωβρίου κατά τη γενική συνέλευση προέδρων θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η απεργία και για τέταρτη εβδομάδα.

Η κοινή γνώμη στηρίζει τους δασκάλους

Την ευθύνη στη κυβέρνηση, για τη κρίση που έχει ξεσπάσει στη Παιδεία, ρίχνει το συντριπτικό κομμάτι της κοινωνίας, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του ΑΝΤ1. Στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για τη κρίση στα σχολεία;», το 63,2% απάντησε η κυβέρνηση, το 17,6% απάντησε οι δάσκαλοι και το 15,1% απάντησε και οι δύο.

Στην ερώτηση «ποιος πρέπει να υποχωρήσει για να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία;», το 59,5% απάντησε η κυβέρνηση, το 28,8 οι δάσκαλοι και το 11,7% δεν απάντησε. Στην ερώτηση «είναι δίκαια τα αιτήματα των δασκάλων;» το 74,1% απάντησε θετικά, το 9,1% απάντησε μάλλον όχι και το 14,2% όχι.

Μειώνονται τα κονδύλια για την Παιδεία

Σχετικά με τα αιτήματα των δασκάλων, ο Ευ.Αντώναρος δήλωσε ότι το ύψος του επιδόματος που δίνει η κυβέρνηση «αντιστοιχεί στο 12% περίπου του μισθού του νέο-διοριζόμενου εκπαιδευτικού. Ακόμη κι αν αυτό διαιρεθεί δια του τρία, που είναι οι έξι εξαμηνιαίες δόσεις, η αύξηση αντιστοιχεί σε 4% του μισθού, πέραν των τακτικών αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων».

Σε ερώτηση σχετική με χθεσινή αναφορά του, ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν τα αιτήματα μιας ομάδας εργαζομένων, όταν αυτή επιδιώκει αύξηση της τάξης του 45%, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να προκαλέσει αντιπαράθεση κοινωνικών ομάδων ή ομάδων εργαζομένων· όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκρύπτουμε ή να ωραιοποιούμε στοιχεία και πραγματικά γεγονότα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται από το 3,13% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος στο 3,09% για το 2007, καθώς τα κονδύλια αυξάνονται με ρυθμό χαμηλότερο (5,9% για το 2007 από 8,1%). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί σταδιακή αύξηση των πόρων για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι χλευάζει τους δασκάλους και επιχειρεί να τους φέρει αντιμέτωπους με τις άλλες κοινωνικές τάξεις και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι στο θέμα της παιδείας «ζει στον μύθο του».

«Αν η κυβέρνηση είχε πραγματικά προτεραιότητά της την Παιδεία, τότε δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι δεν αντέχει η οικονομία για να δοθούν αυξήσεις στους δασκάλους, γενικότερα στους εκπαιδευτικούς και να υπάρξει ουσιαστική χρηματοδοτική στήριξη της Παιδείας. Δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ και τις σιδηρογροθιές στις διαδηλώσεις» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τη ΔΟΕ.

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Ζητά να μάθει εάν ο πρωθυπουργός θα λάβει μέτρα για να τερματιστεί η κρίση, με την επίλυση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών και εάν θα αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία.

Στήριξη Μπακογιάννη σε Γιαννάκου

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στήριξε την Μ.Γιαννάκου, απευθύνοντας έκκληση στους δασκάλους να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μεγάλη η ευθύνη να κρατούν κλειστά τα σχολεία. Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι υπέρ του διαλόγου εφόσον ανοίξουν τα σχολεία, ενώ επανέλαβε με τη σειρά της ότι το αίτημα για αυξήσεις 45% είναι υπερβολικό.

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση εξήρε το έργο της υπουργού Παιδείας, καθώς και το μέγεθος της προσπάθειας που έχει καταβάλλει, ενώ άφησε αιχμές, σημειώνοντας ότι ο διάλογος που έχει γίνει δεν έγινε ευρύτερα γνωστός. Σε ό,τι αφορά το συγκρουσιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το πολωτικό κλίμα δεν βοηθάει, σε μια εποχή μάλιστα, που χρειάζεται κατανόηση και ευρύτερη συναίνεση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024