27

Ποινή κάθειρξης 21 ετών επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο στον 40χρονο Αντώνη Ανδρουτσόπουλο που κρίθηκε ένοχος για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος φοιτητών, στις 16 Ιουνίου 1998 έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση όταν μαζί με ομάδα μελών της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» είχε χτυπήσει τρεις νεαρούς φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν σε συλληφθέντες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ο ίδιος ο Ανδρουτσόπουλος απολογούμενος αρνήθηκε την κατηγορία σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι είναι «εθνικιστής αλλά όχι δολοφόνος». Όπως είπε, δεν θεωρεί πως πρέπει να ζητήσει συγνώμη «για κάτι που δεν έκανε».

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας έδρας χαρακτήρισε υπερεθνικιστή τον κατηγορούμενο και τόνισε ότι αν και διατείνεται πως είναι αθώος, εντούτοις, φυγοδικούσε επί επτά χρόνια.

Οι δικαστές δεν έκαναν δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου για αναστολή έκτισης της ποινής του και έτσι ο Ανδρουτσόπουλος θα παραμείνει στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου δημιούργησε ένταση και τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς οι περίπου 30 νεαροί φίλοι και ομοϊδεάτες του κατηγορούμενου που ήταν στα δικαστήρια αποδοκίμασαν με ειρωνικά σχόλια τόσο τους δικαστές όσο και τους συνηγόρους των θυμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ