Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πλαστικό που μιμείται τα σαμιαμίδια κολλάει οπουδήποτε

Πλαστικό που μιμείται τα σαμιαμίδια κολλάει οπουδήποτε

Ένα αυτοκόλλητο υλικό που μιμείται την πατούσα των σαμιαμιδιών είναι τόσο ισχυρό ώστε ένα κομμάτι του ενός τετραγωνικού μέτρου θα μπορούσε να συγκρατήσει στο ταβάνι ένα αυτοκίνητο. Το Synthetic Gecko ίσως περάσει σύντομα σε μαζική παραγωγή.

36

Ένα αυτοκόλλητο υλικό που μιμείται την πατούσα των σαμιαμιδών είναι τόσο ισχυρό ώστε ένα κομμάτι του ενός τετραγωνικού μέτρου θα μπορούσε να συγκρατήσει στο ταβάνι ένα αυτοκίνητο. Το Synthetic Gecko της αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας BAE Systems ίσως περάσει σύντομα σε μαζική παραγωγή.

Το νέο υλικό μιμείται τις γκενονίδες, την οικογένεια ερπετών στην οποία ταξινομείται το σαμιαμίδι (Hemidactylus turcicus). Όπως και οι σαύρες, είναι καλυμμένο με μικροσκοπικά τριχίδια σε σχήμα μανιταριού, τα οποία προσκολλώνται ακόμα και σε στεγνές, σκονισμένες επιφάνεις.

«Αυτό σημαίνει ότι ο τοπικός καθαριστής τζαμιών θα μπορούσε να ξεφορτωθεί τη σκάλα του και να σκαρφαλώσει στον τοίχο του σπιτιού σας» σχολιάζει στο BBC o Δρ. Σαζάντ Χακ του Κέντρου Προηγμένης Τεχνολογίας της βρετανικής BAΕ στο Μπρίστολ.

Το νέο αυτοκόλλητο αποτελείται από ένα πολυαμίδιο, όπως το Nylon, και κατασκευάζεται με την τεχνική της φωτολιθογραφίας, μια μέθοδο χάραξης που χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή κυκλωμάτων πυριτίου.

«Οι διαδικασίες που εφαρμόζουμε είναι τροποποποιήσεις συμβατικών κατασκευαστικών μεθόδων της ηλεκτρονικής» αναφέρει ο Δρ Χακ. Τοι υλικό έχει παραχθεί δοκιμαστικά σε δίσκους διαμέτρου 10 εκατοστών, ωστόσο θα μπορούσε να περάσει σύντομα σε μαζική παραγωγή και σε μεγαλύτερα μεγέθη, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η δημιουργία του Synthetic Gecko δεν θα ήταν εφικτή αν ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δεν είχε λύσει, πριν από τρία χρόνια, το μυστήριο της πατούσας των γκέκο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μικροσκοπικές τρίχες προσκολλώνται στο υπόστρωμα χάρη στις «δυνάμεις βαν ντερ Βάαλς», δεσμούς ανάμεσα σε μόρια με ασύμμετρη κατανομή ηλεκτρικών φορτίων.

Με βάση την ανακάλυψη αυτή, το πρώτο πειραματικό αυτοκόλλητο που μιμείται τις σαύρες παρουσιάστηκε το 2003 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Η BAE Systems εξετάζει τώρα τις πιθανές εφαρμογές του Synthetic Gecko, όπως αυτοκόλλητες ταινίες για την επιδιόρθωση αεροσκαφών, χειρουργικά αυτοκόλλητα, ή ακόμα και στολές για αναρρίχηση σε τοίχους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024