«Σχετική ικανοποίηση» Μπακογιάννη για τη θέση της ΕΕ έναντι της κρίσης στη Μ.Ανατολή
Σχετικώς ικανοποιημένη από την κοινή θέση των «25» ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε, πάντως, ότι η Αθήνα θα προτιμούσε «πιο καθαρές κουβέντες».
30
Σχετικώς ικανοποιημένη από την κοινή θέση των «25» ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε, πάντως, ότι η Αθήνα θα προτιμούσε «πιο καθαρές κουβέντες».
Η ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.
«Η Ελλάδα θα επιθυμούσε πιο καθαρές κουβέντες εν προκειμένω» εξήγησε, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική διπλωματία στη διατήρηση της πολιτικής συνοχής της ενωμένης Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών από τη Μ.Ανατολή η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι προς το παρόν καμία από τις χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχει επισήμως συστήσει στους πολίτες της να απομακρυνθούν από τον Λίβανο.
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ήδη πολλά κράτη-μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν άμεσα από την περιοχή.
Ακόμη η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι μια φρεγάτα και δύο οχηματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ τρία πλοία του εμπορικού ναυτικού είναι επίσης έτοιμα να πλεύσουν προς τον Λίβανο, εφ όσον αυτό κριθεί επιβεβλημένο.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συζήτηση που για το μέλλον του Κοσόβου, αλλά και στη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι.
Τέλος, για το Ιράν η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένο να εκμεταλλευτεί τις «γενναιόδωρες ευρωπαϊκές προτάσεις» και ότι το λόγο έχει τώρα ο ΟΗΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι η πόρτα για την εξεύρεση ειρηνικών διευθετήσεων είναι ανοιχτή και ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να πράξει τα δέοντα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- «Μετανιώνω που δεν συνάντησα τον Έλβις» – Ο Μικ Τζάγκερ για την «ανόητη» συμβουλή του Τζον Λένον
- Το σχέδιο του Ισραήλ γίνεται όλο και πιο σαφές : Η επόμενη μέρα στη Γάζα δεν θα έρθει ποτέ
- Ένα βιβλίο την ημέρα: Το διάβασμα κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία
- Το BBC στην Ελλάδα: Το «νησί του Διαβόλου» που έγινε ο φάρος ελπίδας για την άγρια ζωή
- Casus belli: Μύθοι και πραγματικότητα
- Νταρλίν Γκράχαμ: Κληρονομικό τζακπότ στο «πιο επιφανές γηροκομείο» των ΗΠΑ
- Άντι Μπέρναμ: «Επιστρέψτε τα Γλυπτά στην Ελλάδα!»
- Φταίει ο Μάικλ Κορλεόνε που έχουμε τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)




























![Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_6260173253972266909_x-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442