28

Ευρύτατες ανακατατάξεις στο δικαστικό σώμα σηματοδοτεί ο μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του δικαστικού έτους, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας.

Μεταξύ αυτών που αποχωρούν είναι και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός. Επίσης 12 αρεοπαγίτες, πέντε αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κ.Ρίζος, τρεις σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ι.Παναγιωτόπουλος και η επίτροπος Παρασκευή Ανδρικοπούλου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία μειώνεται από τρία σε δύο χρόνια ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να προαχθεί αρεοπαγίτης σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και αρεοπαγίτης ή αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε εισαγγελέα.

Οι συντάκτες της ρύθμισης την χαρακτηρίζουν αναγκαία, καθώς τα κενά που θα δημιουργηθούν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αποχωρούντων λόγω ορίου ηλικίας δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν την προϋπόθεση της τριετίας. Θεωρήθηκε ωστόσο ότι η ρύθμιση ανοίγει δρόμο για την προαγωγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά προς το νευραλγικό πόστο του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι αποχωρήσεις

Ειδικότερα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο αποχώρησαν οι σύμβουλοι Κ.Ζώης, Αθ.Φρύδας και Μαρία Ζαγκλιβερινού.

Από τον Άρειο Πάγο, εκτός από τον κ. Λινό, αποχώρησαν οι αντιπρόεδροι Δ.Σουλτανιάς, Ν.Γεωργίλης, Στ.Πατεράκης, Αχ.Ζήσης, Σπ.Γκιάφης, Αν.Μοσχανδρέου, Θ.Αποστολόπουλος, Ευρ.Αντωνίου.

Αποχώρησαν, ακόμα, οι αρεοπαγίτες Κ.Βαρδαβάκης, Γ.Ναυπλιώτης, Αν.Πλατύς, Κ.Μουλαγιάννης, Ι.Δαβίλλας, Ν.Οικονομίδης, Χρ.Παπούλιας, Χαρ.Αντωνιάδης, Γ.Βούλγαρης, Ευ.Σταυρουλάκης, Αθ.Μπρίλλης, Μ.Μαργαρίτης.

Οι πέντε αντεισαγγελείς ΑΠ που αποχώρησαν είναι οι Δ.Τσίμας, Εμμ.Αντωνακάκης, Χρ.Λάμπρου, Χρ.Σιδέρης, Δ.Κορδοπάτης.

Οι 12 πρόεδροι Εφετών που αποχώρησαν είναι οι Γ.Σμυρναίος, Άγγ.Σκουτερόπουλος, Ν.Δακαναλάκης, Γ.Γεωργάτος, Στ.Αλεξίου, Β.Κωστής, Δ.Μεταξάκης, Γ.-Π.Αγγελόπουλος, Σ.Ρέππας, Γ.Μπαρμπάτσης, Αλ.Φαϊτάς και η Λαμπρινή Ιωάννου.

Από τους εισαγγελείς Εφετών αποχώρησαν οι Ευ.Φλωράτος, Μ.Δέτσης, Ευ.Κατσής.

Οι θέσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων θα καλυφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ