66

Το γκολ του Όλιβερ Νόιβιλ στις καθυστερήσεις λύτρωσε τη Γερμανία που λύγισε την ηρωική αντίσταση των δέκα της Πολωνίας και εξασφάλισε την πρόκρισή της στους «16» του… δικού της Μουντιάλ μπροστά τους παραληρούντες.

Τα «πάντσερ» έκαναν το «2 στα 2» αφού πρώτα έβλεπαν να χάνονται η μία ευκαιρία μετά την άλλη!

Οι Πολωνοί – που αγωνίζονταν από το 75 με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Σομπολέβσκι – λογικά θα αποχαιρετήσουν πρόωρα τη διοργάνωση, αφού παραμένουν χωρίς βαθμό.

Η επιστροφή του Μίκαελ Μπάλακ στην εντεκάδα σηματοδότησε τη μοναδική αλλαγή των «πάντσερ» σε σχέση με το παιχνίδι της πρεμιέρας με την Κόστα Ρίκα, αφού ο άσος της Τσέλσι αντικατέστησε τον Τιμ Μπορόβσκι.

Από την άλλη, ο Πάβελ Γιάνας προχώρησε σε αλλαγές προσώπων (Γέλεν αντί Σιμκόβιακ και Μποσάτσκι αντί Γιοπ) και σχήματος μετά την ήττα από τον Ισημερινό και κατέβασε ένα ιδιαίτερα επιθετικό σχήμα, με τρεις προωθημένους (Σμολάρεκ, Γέλεν, Κρζίνοβεκ) και τον Ζουράβσκι να βοηθάει από πίσω.

Ήταν φανερό ότι η Πολωνία ήταν αποφασισμένη να διεκδικήσει τη νίκη με όλες τις δυνάμεις της.

Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα δυνατό και κάποιες στιγμές σκληρό, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τους οικοδεσπότες του Μουντιάλ. Τουλάχιστον μέχρι το 30ο λεπτό, οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να επιβάλουν το ρυθμό τους, αν και πλησίασαν το γκολ στο 21, όταν ο Κλόζε, ανενόχλητος απέναντι στον Μπόρουκ, έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα μόλις άουτ.

Η Πολωνία ήταν επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, κυρίως με τον ταχύτατο Γέλεν, αλλά δεν απείλησε ουσιαστικά τον Λέμαν.

Μετά το ημίωρο, η ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν ανέβασε την απόδοσή της και είχε καλές ευκαιρίες, χωρίς όμως να φτάσει στο πολυπόθητο τέρμα.

Η σπουδαιότερη στιγμή ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν ο Λαμ έβγαλε μόνο του τον Ποντόλσκι, αλλά αυτός μέσα από την μικρή περιοχή «κατάφερε» να αστοχήσει.

Η νευρικότητα των γηπεδούχων ήταν εμφανής στο δεύτερο ημίχρονο, απέναντι σε έναν αντίπαλο που θεωρητική κυνηγούσε τη νίκη, φαινόταν όμως να ενδιαφέρεται πρωτίστως να μη δεχθεί γκολ.

Ένα σουτ του Κλόζε στο 64 που απέκρουσε ο Μπόρουκ ήταν η μοναδική καλή στιγμή της Γερμανίας ως το 75, οπότε ο Λουίς Μεντίνα Κανταλέχο απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Σομπολέβσκι.

Από το σημείο αυτό άρχισε η… πολιορκία, με τον Μπόρουκ να λέει «όχι» στα σουτ των Λαμ (79΄) και Νόιβιλ (80) και τον Μπορόβσκι να αστοχεί στο 88.

«Εσπασαν καρδιές» στο 90, όταν οι Κλόζε (κεφαλιά) και Μπάλακ (σουτ) σημάδεψαν αμφότεροι τα δοκάρια του Μπόρουκ και δύο λεπτά αργότερα ήλθε η «λύτρωση».

Δύο από τις αλλαγές του Κλίνσμαν συνδύαστηκαν, ο Οντόνκορ (που προξένησε πολλά ρήγματα από δεξιά) έκιανε τη σέντρα και ο Ολιβερ Νόιβιλ από κοντά χάρισε τη νίκη και ουσιαστικά την πρόκριση στην ομάδα του, σε ένα φινάλε «σήμα-κατατεθέν» των γερμανικών ομάδων.

Διαιτητής: Λουίς Μεντίνα Κανταλέχο (Ισπανία)

Κίτρινες: Μπάλακ, Οντόνκορ, Μετσέλντερ – Κρζίνοβεκ, Σομπολέβσκι, Μπόρουκ

Κόκκινη: Σομπολέβσκι (75, 2η κίτρινη)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιούργκεν Κλίνσμαν): Λέμαν, Φρίντριχ (64 Οντόνκορ), Μέτσελντερ, Μερτεζάκερ, Λαμ, Σνάιντερ, Φρινγκς, Μπάλακ, Σβαϊνστάιγκερ (77 Μπορόβσκι), Ποντόλσκι (71 Νόιβιλ), Κλόζε

ΠΟΛΩΝΙΑ (Πάβελ Γιάνας): Μπόρουκ, Μπαζίνσκι, Μπακ, Μποσάτσκι, Ζεβλάκοβ (83΄ Ντούντκα), Κρζίνοβεκ (77 Λεβαντόβσκι), Ραντόμσκι, Σομπολέβσκι, Γέλεν (90 Μπρόζεκ), Ζουράβσκι, Σμολάρεκ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ