Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 10o
Μουσείο Πελέ με σπάνια αντικείμενα μιας σπουδαίας καριέρας στην Πότσνταμερ Πλατς

Μουσείο Πελέ με σπάνια αντικείμενα μιας σπουδαίας καριέρας στην Πότσνταμερ Πλατς

Στην πιο διάσημη πλατεία του Βερολίνου, την Πότσνταμερ Πλατς, άνοιξαν από την Τετάρτη οι πύλες ενός μουσείου αποκλειστικά για τους... μύστες του ποδοσφαίρου. Είναι το μουσείο του θρυλικού Πελέ, με σπάνια εκθέματα - ορόσημα της μεγάλης καριέρας του.

71

Στην πιο διάσημη πλατεία του Βερολίνου, την Πότσνταμερ Πλατς, άνοιξαν από την Τετάρτη οι πύλες ενός μουσείου αποκλειστικά για τους… μύστες του ποδοσφαίρου. Είναι το μουσείο του θρυλικού Πελέ, με σπάνια εκθέματα – ορόσημα της μεγάλης καριέρας του.

Ένα από αυτά είναι η λευκή μπάλα, την οποία φίλησε το 1969 όταν πέτυχε το 1000ό γκολ της καριέρας του, πλάι σ ένα ζευγάρι μαύρα ποδοσφαιρικά παπούτσια και στη θρυλική φανέλα της Βραζιλίας με το νούμερο 10 στην πλάτη.

Τα τρία χρυσά μετάλλια του παγκόσμιου πρωταθλητή (1958, 1962, 1970) είναι κρεμασμένα σ έναν τοίχο δίπλα στο σκήπτρο και το στέμμα που του είχε προσφέρει η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία ποδοσφαίρου το 1971, σ ένα ματς προς τιμήν του και θέλοντας να… προσυπογράψει το «βασιλικό» τίτλο του Βραζιλιάνου.

Επίσης, ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το πορτρέτο, το οποίο είχε φιλοτεχνήσει ο Αντι Γουόρχολ και απεικονίζει τον Πελέ πάνω σ ένα ποδήλατο, καθώς και το τρόπαιο του «παίκτη του αιώνα», που του απένειμε η FIFA.

Σε οθόνες προβάλονται στιγμιότυπα από τις μεγάλες στιγμές του Πελέ, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν μπάλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με φωτισμό από λάμπες φθορίου.

Πρόκειται για ένα συμβολισμό, αφού, όπως εξήγησε ο Πελέ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, «πολλοί Βραζιλιάνοι έπαιζαν μπάλα στα μεγάλα πάρκινγκ, αφού παλιά ήταν δύσκολο να βρεις ένα ανοιχτό κανονικό γήπεδο. Τότε, βέβαια, χρησιμοποιούσαμε καρύδες. Σήμερα, όλα τα παιδιά έχουν μια μπάλα».

Μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το μουσείο Πελέ θα περιοδεύσει σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

«Είναι πολύ δύσκολο για μένα να επιλέξω το αγαπημένο μου κομμάτι ανάμεσα σε όλα αυτά. Ο κόσμος μου λέει ότι πρέπει να αφήσω κάτι στις επόμενες γενιές για να με θυμούνται, σαν τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Μιχαήλ Αγγελο», δήλωσε ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο (το πλήρες όνομα του Πελέ), εγκαινιάζοντας την έκθεσή του, στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου στην Πότσνταμερ Πλατς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies