Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με τιμές ήρωα το τελευταίο αντίο στον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη

Με τιμές ήρωα το τελευταίο αντίο στον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε από τη Μητρόπολη των Χανίων η νεκρώσιμος ακολουθία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη που χάθηκε με το αεροπλάνο του ύστερα από εμπλοκή με τουρκικό μαχητικό στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου.

28

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από τη Μητρόπολη των Χανίων η νεκρώσιμος ακολουθία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που χάθηκε με το αεροπλάνο του ύστερα από εμπλοκή με τουρκικό μαχητικό στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην τελετή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, πολιτικοί όλων των κόμματων και πλήθος κόσμου.

Αργότερα το βράδυ η κ. Μπακογιάννη δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη: «Το μυαλό μας σήμερα είναι με την οικογένεια του Κώστα Ηλιάκη ο οποίος χάθηκε τόσο άδικα. Ο στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ένας: να έρθει κάποια στιγμή, που να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα σαν αυτά που, δυστυχώς, μας απασχολούν τα τελευταία 25 χρόνια. Θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλα μας τα όπλα».

Τραγικές φιγούρες, η σύζυγος, τα δυο ανήλικα παιδιά του και οι συγγενείς του. Τιμές απέδωσε άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ παρόντες ήταν και οι συνάδελφοί του στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Το φέρετρο του ηρωικού σμηναγού, σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, έφθασε το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης, όπου το παρέλαβε η σύζυγός του, η μητέρα του και τα αδέλφια του.

Από εκεί σχηματίσθηκε πομπή, που κατέληξε στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου παραταγμένα αγήματα απέδιδαν τιμές.

Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, τον άτυχο σμηναγό αποχαιρέτησε εκ μέρους των συναδέλφων του ο επισμηναγός Λάμπρος Λαμπρινάκης. Με δάκρυα στα μάτια μίλησε για το χαμογελαστό παιδί, επισημαίνοντας: «Αυτός που τον γκρέμισε, δημιούργησε ένα νέο ιδανικό, που, πια, δεν θα μπορεί κανένας άλλος να γκρεμίσει».

Εκ μέρους της οικογένειας, τον Κώστα Ηλιάκη αποχαιρέτησε ο μεγάλος του αδελφός, λέγοντας: «Ο άδικος χαμός σου θα έχει αποτέλεσμα, όταν θα βρεθεί λύση για να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο».

Συγγενής της οικογένειας διάβασε γράμμα της συζύγου του άτυχου πιλότου, που τον αποχαιρετούσε, λέγοντας πως μέσα στην καρδιά της, θα χτυπά πάντα η δικιά του καρδιά.

«Η θυσία του ήρωα σμηναγού να γίνει παράδειγμα για τη χώρα και τους νέους μας» ευχήθηκε ο μητροπολίτης Ειρηναίος, ενώ ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, τόνισε: «Ας είναι ο Κώστας Ηλιάκης το τελευταίο θύμα στον αγώνα για την υπεράσπιση του Αιγαίου».

Με αφορμή το θάνατο του σμηναγού το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κήρυξε διήμερο επίσημο Στρατιωτικό Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, την 30η και 31η Μαΐου 2006.

Στο Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά

Την ώρα που γινόταν η νεκρώσιμος ακολουθία, τρεις συνολικά τουρκικοί σχηματισμοί διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και σε τρεις περιπτώσεις παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του κεντρικού και βορείου Αρχιπελάγους.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα 16 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Επίσης, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε Έλληνες ψαράδες που πήγαν στην περιοχή των Ιμίων προκειμένου να μαζέψουν τα δίχτυα τους. Η ακταιωρός παρέμεινε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Tο περιστατικό «δεν αξιολογείται ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με το Διοικητή της 115 Πτέρυγας Μάχης (στην οποία ανήκε ο Κ.Ηλιάκης) σμήναρχο Γιάννη Κοντογιάννη και το προσωπικό της Μονάδας είχε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Κατά την άφιξή του στο πολεμικό αεροδρόμιο της Σούδας, ο κ. Μεϊμαράκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη και παρουσία του Α/ΓΕΑ και του Αρχηγού ΑΤΑ ενθάρρυνε τους Ικάρους στο δύσκολο έργο τους στο Αιγαίο, λέγοντάς τους πως πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στο ύψιστο καθήκον της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024