Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Φιλιππικός» Χριστόδουλου κατά του μονοτονικού συστήματος

«Φιλιππικός» Χριστόδουλου κατά του μονοτονικού συστήματος

Σφοδρές επικρίσεις για τη χρήση του μονοτονικού συστήματος στην Ελλάδα εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μιλώντας στην ημερίδα «Μονοτονικό: Εμπειρία 24 ετών», είπε ότι το μονοτονικό «επιβλήθηκε με ανείπωτη σκοταδιστική μανία και καταθλιπτική βία».

71

Σφοδρές επικρίσεις για τη χρήση του μονοτονικού συστήματος στην Ελλάδα εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μιλώντας σε ημερίδα της ειδικής συνοδικής επιτροπής πολιτισμικής ταυτότητας, με θέμα «Μονοτονικό: Εμπειρία 24 ετών», ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας είπε ότι το μονοτονικό επιβλήθηκε βιαίως.

«Το μονοτονικό, περιβεβλημένο διάτρητο κοινοβουλευτικό μανδύα, έγινε νόμος του κράτους και από την επομένη επεβλήθη στην εκπαίδευση και στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς με ασυνήθη ζήλο ή, για να είμεθα ειλικρινέστεροι, με ανείπωτη σκοταδιστική μανία και καταθλιπτική βία» τόνισε.

Στο ερώτημα εάν επέτυχε ή απέτυχε το μονοτονικό, ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Στα 25 χρόνια από τη βάναυση επιβολή του, δεν επιτεύχθηκε πλήρης υποταγή στο θλιβερό νομοθέτημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι του πνεύματος συνέχισαν ανυποχώρητα την αντίστασή τους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι το μονοτονικό «διευκόλυνε απλώς τους θιασώτες της ήσσονος προσπαθείας μαθητές και μερικούς εκδότες εφημερίδων και τυπογράφους».

«Και, για να μην το λησμονούμε» προσέθεσε, «την πολυεθνική Olivetti, που εισόρμησε αμέσως έτοιμη στην αγορά, με μονοτονικές γραφομηχανές και όποιους άλλους εκρύπτοντο πίσω της».

«Θέλετε να το πούμε και πιο καθαρά; Κάποια μεγάλα κεφάλαια και τους αλληθωρίζοντες προς μίαν κεκαλυμμένη πνευματική παγκοσμιοποίηση, όπως έγραψε ο Κυριάκος Πλήσης στο περιοδικό Ευθύνη το Μάιο του 2002» είπε.

«Έτσι, 30 άνθρωποι, στα μαύρα μεσάνυχτα, με μια γενναία και οπωσδήποτε ιστορική απόφαση, απελευθέρωσαν το ταλαίπωρο γένος από το σκοταδισμό του Αριστοφάνους, του Βυζαντίου και των Αλεξανδρινών φιλολόγων και από τα δεσμά όλων εκείνων των περιττών και παράξενων σημαδιών, που έκαναν δύσκολη τη ζωή των παιδιών και των εκδοτών και των τυπογράφων μας» κατέληξε, σε ειρωνικό ύφος, ο κ. Χριστόδουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024