Από τις 20 Μαΐου σε λειτουργία το σύγχρονο σύστημα ελέγχου του αίματος στο ΑΧΕΠΑ
Θεσσαλονίκη: Στις 20 Μαΐου θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ δύο ημέρες αργότερα αναμένεται να το επιθεωρήσει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Θεσσαλονίκη: Στις 20 Μαΐου θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ δύο ημέρες αργότερα αναμένεται να το επιθεωρήσει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όπως ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης, ο χώρος όπου θα στεγαστεί το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, ενώ σε δύο ημέρες θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα, τα οποία προμηθεύτηκε το υπουργείο Υγείας. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου των Αθηνών τέσσερα άτομα από το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ τα οποία θα το στελεχώσουν.
Ο κ. Γάκης επισήμανε ότι τα πρώτα δείγματα θα αρχίσουν να ελέγχονται την 1η Ιουνίου, ενώ το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη στις 15 Ιουλίου. Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, δηλαδή στην πρώτη πενταετία, υπολογίζεται ότι θα ελέγχονται κατά μέσο όρο 150.000 αιμοδότες ετησίως, αλλά η υπάρχουσα δομή θα επιτρέπει έλεγχο μέχρι και 250.000 αιμοδοτών το χρόνο.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε την άμεση δημιουργία Κέντρων Μοριακού Ελέγχου σε όλη την επικράτεια μετά την αποκάλυψη τον περασμένο Μάρτιο μόλυνσης από AIDS μιας 17χρονης πολυμεταγγιζόμενης και ενός 76χρονου καρδιοπαθούς από μετάγγιση αίματος στην οποία είχαν υποβληθεί το καλοκαίρι του 2006 σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ο μοριακός έλεγχος του αίματος ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να περάσει μολυσμένο αίμα σε ασθενείς μέσω των μεταγγίσεων.
health.in.gr
- Στις «εξωγενείς αναταράξεις» ρίχνει εκ νέου την ακρίβεια στα καύσιμα ο Μητσοτάκης
- Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της Εθνικής πόλο
- Άννα Φόνσου: Στο νοσοκομείο μετά από κρυολόγημα – Η ανακοίνωση από το Σπίτι του Ηθοποιού
- «Μας κάνατε υπερήφανους»: Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Πόλο
- Φθιώτιδα: Φωτιά στα Βασιλικά – Σηκώθηκαν τέσσερα εναέρια μέσα
- Τζωρτζάτος και Αργυρόπουλος βραβεύτηκαν ως καλύτεροι στο World Cup (vid)
- Γαλλία: Συναγερμός στο Μπορντό – Οι πύρινες φλόγες απειλούν ολόκληρη την πόλη – Σκέψεις για εκκένωσή της
- Σκουμπάκης: «’Ηταν ένας τρελός τελικός και λατρεύω την ομάδα μας» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442