
Η προσχολική διατροφή σχετίζεται με την μετέπειτα εκδήλωση καρκίνου του μαστού
Νέα Υόρκη: Η διατροφή κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Η διατροφή κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με επικεφαλής την Δρ Καρεν Μίσελς διενήργησε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 582 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού και ομάδα ελέγχου 1.569 υγιών ατόμων, που είχαν εγγραφεί στις μελέτες Nurses’ Health Study και Nurses’ Health Study ΙΙ.
Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγιο 30 ερωτήσεων οι επιστήμονες κατέγραψαν πληροφορίες για την πρώιμη διατροφή των γυναικών όταν ήταν 3 και 5 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι μητέρες τους.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν συχνά τηγανιτές πατάτες κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Ο αυξημένος κίνδυνος καρκινογένεσης για κάθε επιπλέον μερίδα τηγανιτών πατατών ήταν 27%. Η κατανάλωση πλήρους γάλακτος συσχετίστηκε με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Κάθε επιπλέον ποτήρι πλήρους γάλακτος την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κατά 10%. Καμιά σχέση δεν παρατηρήθηκε μεταξύ επιπέδων θρεπτικών συστατικών και του κινδύνου καρκίνου του μαστού.
«Φαίνεται ότι η παιδική διατροφή είναι τελικά σημαντική, σημαντικότερη μάλιστα από τη διατροφή της γυναίκας μετά την ενηλικίωση αναφορικά με τον μετέπειτα κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Βέβαια πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρώτον τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαληθευθούν και από άλλες έρευνες και δεύτερον, η μελέτη ήταν ελεγχόμενη και οι μητέρες των γυναικών γνώριζαν αν οι κόρες τους είχαν εκδηλώσει καρκίνο του μαστού ή όχι, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει ή όχι την αναφορά τους», σημειώνει η Δρ Μίσελς.
health.in.gr
- Ξέρατε ότι ο Οδυσσέας λατρευόταν για περίπου 1.000 χρόνια σαν να ήταν θεότητα;
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
- Νέα αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Χτυπήθηκαν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράν – Στοχοποιήθηκαν τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
