Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Εχούντ Ολμέρτ από τον πρόεδρο του Ισραήλ
Με τον πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ συναντήθηκε την Πέμπτη ο νικητής των εκλογών Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος έλαβε και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό θα συμμετάσχουν τελικά πέντε κόμματα.
30
Με τον πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ συναντήθηκε την Πέμπτη ο νικητής των εκλογών Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος έλαβε και επίσημα τηνεντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό θα συμμετάσχουν τελικά πέντε κόμματα.
Όπως γράφει η Jerusalem Post, οι επίσημες επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης θα αρχίσουν την Κυριακή, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν πέντε κόμματα.
Πρόκειται για το Καντίμα, τους Εργατικούς, το Σας, το Γισραέλ Μπεϊτένου, το Κόμμα των Συνταξιούχων και τον Ενωμένο Ιουδαϊσμό του Τορά.
Συνολικά η κυβέρνηση θα έχει 26 υπουργούς, οι οποίοι θα μοιραστούν ως εξής: 10 από το Καντίμα, έξι από τους Εργατικούς, τρεις από το Σας, τρεις από το Γισραέλ Μπεϊτένου, δύο από το Κόμμα των Συνταξιούχων και ένας από τον Ενωμένο Ιουδαϊσμό του Τορά.
Το Σας αντιπροσωπεύει τους εβραίους που προέρχονται από την Ιβηρική, τη βόρειο Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Γισραέλ Μπεϊτένου τους μετανάστες από τη Ρωσία.
Τέλος, ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός του Τορά αποτελεί ίσως το πιο σκληρό κόμμα στη νέα κυβέρνηση, αφού απορρίπτει κάθε διαπραγμάτεση με τους Παλαιστίνιους.
Μεταξύ των στελεχών του Καντίμα που θα υπουργοποιηθούν είναι ο Σιμόν Πέρες και η νυν υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.
Όπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα, στόχος του Ολμέρτ ήταν από την πρώτη στιγμή η δημιουργία κυβέρνησης τετραετίας, που δεν καταρρεύσει με την αποχώρηση κάποιου κόμματος, κυρίως των Εργατικών. Για αυτό, άλλωστε, δεν δίστασε να έλθει σε συνεννόηση ακόμα και με τα θρησκευτικά κόμματα.
Όμως, τα στελέχη των Εργατικών έχουν διαφορετική άποψη. Εκπρόσωπος του κόμματος που μίλησε στην εφημερίδα Haaretz, χαρακτήρισε λάθος τη συμμετοχή του Γισραέλ Μπεϊτένου στην κυβέρνηση: «Τη στιγμή που ο Ολμέρτ θα αποφασίσει την αποχώρηση των εποίκων από άλλες περιοχές, το κόμμα αυτό θα αποχωρήσει και θα πάρει μαζί το Σας και τον Ενωμένο Ιουδαϊσμό του Τορά.»
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Ολμέρτ έπρεπε να προτιμήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Εργατικούς, το Κόμμα των Συνταξιούχων και το αριστερό Μερέτζ. «Έτσι θα είχε έναν σταθερό πυρήνα 60 εδρών στην Κνεσέτ, δηλαδή ακριβώς τις μισές.
»Είναι μεν λιγότερες από τις 78 που θα έχει τώρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κινδύνευε να καταρρεύσει εξαιτίας μελλοντικού σχεδίου απόσυρσης εποίκων από τη Δυτική Όχθη. Ο λόγος; Οι δέκα Αραβες βουλευτές, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα μπλόκαραν ενδεχόμενη πρόταση μομφής.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η μεγάλη λίστα των λαθών των ξένων διαιτητών που ορίζει ο Λανουά
- Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Κυριακή – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές
- Ειδικός στην γραφολογική ανάλυση εξέτασε το φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Έπσταϊν
- Η επιστήμη ξέρει γιατί παίρνεις τη δουλειά τόσο προσωπικά
- Χανταϊός: 9+1 ερωτήσεις για το στέλεχος των Άνδεων που εντοπίστηκε στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius
- Επιδόματα: Ενίσχυση 300 ευρώ σε χήρες 60 ετών και άνω
- Από τη Χιροσίμα στην AI: Πώς το «Ρολόι της Αποκάλυψης» μετράει την πορεία της ανθρωπότητας προς την καταστροφή
- Το φάντασμα των ευρωεκλογών πάνω από το Μαξίμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακη 10.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/guillermo-suarez-ngYaz4_SFqk-unsplash-315x220.jpg)


































![Πιτσιρικάς γλιτώνει από ημιφορτηγό και ιπτάμενα συντρίμμια λίγο πριν ανέβει στο σχολικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hug-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442