Ο αντ’ αυτού ή αλλιώς εθνικός κοριός Λαλάει και το παίζει αδικημένος και στοχοποιημένος. Ο χαχανούλης δεν θα τον ρωτήσει αλλά το in, όσες Slapp αγωγές και αν του ρίξει, το Κράτος Δικαίου θα στηρίξει
Εν μέσω έντασης επικυρώθηκε από τη ΓΣΕΕ η συμφωνία με τους εργοδότες
Μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της ΓΣΕΕ η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γ.Μαυρίκος, έκανε λόγο για «κοροϊδία», με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ.Πολυζωγόπουλο να του ζητά «να σταματήσει το θέατρο».
Μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επικυρώθηκε την Τρίτη από την Ολομέλεια της ΓΣΕΕ η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Μαυρίκος, πέταξε στο τραπέζι τα χαρτιά με τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, μιλώντας για «κοροϊδία». Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος κάλεσε τον κ. Μαυρίκο «να σταματήσει το θέατρο».
Στελέχη του ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι του οποίου αποχώρησαν στη συνέχεια από τη συνεδρίαση, κατηγόρησαν τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ για «συμβιβασμό» και «ξεπούλημα» των συμφερόντων των εργαζομένων.
Ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, Αλέκος Καλλίδης, είπε ότι δεν ψηφίζει την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη ρύθμιση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.
Στη ΓΣΕΕ πάντως επικρατεί ικανοποίηση για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που προβλέπει συνολική αύξηση 11,3% για τη διετία 2006-2007.
Σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι «το αποτέλεσμα της συμφωνίας για τη νέα ΕΓΣΣΕ, που, ας σημειωθεί, ολοκληρώνεται με αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων την 01/05/07 και με συνολικά αθροιστικό ποσοστό 11,3%, χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ ως μια ικανοποιητική, αξιοπρεπής και έντιμη συμφωνία».
«Η ΕΓΣΣΕ αποτελεί μια πολύ καλή βάση εκκίνησης για τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες μπαίνουν πλέον σε πρώτη προτεραιότητα» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.
«Σε πείσμα των καιρών και ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση αμφισβήτησης και κατάργησης της ΕΓΣΣΕ και των Κλαδικών Συμβάσεων, με τη συμφωνία αυτή η ΓΣΕΕ διευρύνει και ισχυροποιεί το θεσμό των ΣΣΕ, πετυχαίνοντας στρατηγικής σημασίας νίκη» τονίζεται.
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «με την ίδια αγωνιστικότητα, αποφασιστικότητα και συνέπεια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η προσπάθεια για όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους ως απόρροια της σκληρής κυβερνητικής πολιτικής, όπως απολύσεις, ανεργία, ακρίβεια, κανονισμοί ΔΕΚΟ, ασφαλιστικό κ.λπ.».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φτάσαμε το σχοινί μέχρι εκεί που κοβόταν». «Έχουμε ευθύνη έναντι των εργαζομένων να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, όταν γύρω ακούγονται φωνές για κατάργησή τους» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε και καλά λόγια για τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλο, λέγοντας ότι «ο κ. Κυριακόπουλος έχει αδικηθεί» και ανέφερε ότι «και γι αυτόν τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, μιας και είχε πίεση, καθώς υπάρχει ένα ποσοστό επιχειρήσεων, πάνω από 30%, που είναι στα όρια του κόκκινου και βρίσκονται μεταξύ κλεισίματος ή μετανάστευσης».
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Σχολιάζοντας τη συμφωνία μεταξύ της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση χαιρετίζει την συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας», προσθέτοντας ότι «η συμφωνία διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη και βελτιώνει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων».
Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει χαμηλότερες αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι οι περιορισμοί αφορούν στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και σημείωσε ότι στόχος της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι να σταματήσει αυτή η κατάσταση.
Ουπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «πολύ θετική» τη συμφωνία μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία είναι καλή και για την οικονομία και για τους εργαζομένους» και σημείωσε πως αποτελεί απόδειξη ότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί λειτουργούν στη χώρα μας.
«Είχα εκφράσει την εκτίμησή μου και την αισιοδοξία μου ότι ο υψηλός βαθμός ευθύνης, τον οποίο έβλεπα και βλέπω όλον αυτόν τον καιρό στους κοινωνικούς εταίρους, θα συνέβαλε στην κατάληξη μιας συμφωνίας. Είναι μια συμφωνία ευθύνης. Ευθύνης των κοινωνικών μας εταίρων» σχολίασε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης.
Ζητηθείς να σχολίασει τη θέση της αντιπολίτευσης ότι «αυτός θα πρέπει να είναι και ο οδηγός για τις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα», ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε: «Πάντα στο δημόσιο τομέα έτσι γινόταν, έτσι γίνεται και έτσι θα γίνεται. Υπάρχουν άλλες λογικές και άλλες δυνατότητες. Στο δημόσιο τομέα η αντιπολίτευση, και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μας παρέδωσε ένα κράτος με γεμάτα ταμεία».
«Θα ήμασταν ευτυχείς, αν θα μπορούσαμε να πάμε σε πολύ υψηλότερες του πληθωρισμού αυξήσεις. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας όμως μας οδήγησε, ώστε, και για φέτος, να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια τα οποία υπήρχαν στον τομέα αυτό. Όλα τα περιθώρια» κατέληξε.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου