Παρουσιάστηκε στο Στρασβούργο η νέα πρόταση της Κομισιόν για την οδηγία Μπόλκενσταϊν
Τη νέα πρόταση της Κομισιόν σχετικά με την οδηγία Μπόλκενσταϊν για την απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών παρουσίασε στο Στρασβούργο ο Ζοζέ Μπαρόζο. Περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας με την υιοθέτηση σημαντικών τροποποιήσεων που έχει εγκρίνει η Ευρωβουλή.
51
Την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με την οδηγία Μπόλκενσταϊν για την απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών στην ΕΕ παρουσίασε την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζοζέ Μπαρόζο. Η νέα πρόταση της Επιτροπής περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της επίμαχης οδηγίας, υιοθετώντας σημαντικές τροποποιήσεις που είχε εγκρίνει από το Φεβρουάριο η Ευρωβουλή.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείνει να αποκλειστούν από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας οι τομείς των υπηρεσιών που διέπονται ήδη από νομοθεσία, όπως π.χ. οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και μεταφορών και οι λιμενικές υπηρεσίες.
Αποκλείονται, επίσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οι υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και στήριξης οικογενειών και προσώπων που χρήζουν βοήθειας, οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, οι υπηρεσίες ασφαλείας, οι οπτικο-ακουστικές υπηρεσίες και τα τυχερά παιχνίδια.
Ακόμη, οι δραστηριότητες οι σχετικές με την άσκηση δημόσιας αρχής, όπως π.χ. οι συμβολαιογράφοι και οι φορολογικές υπηρεσίες, δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.
Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή, στην πρότασή της, δεν κάνει καμία αναφορά ούτε στο θέμα της απόσπασης των εργαζομένων, ούτε και στο εργατικό δίκαιο που θα πρέπει να εφαρμόζεται (π.χ. ωράριο εργασίας, ελάχιστο ημερομίσθιο, άδειες των εργαζομένων, δικαίωμα απεργίας, κτλ.).
Ωστόσο, η Επιτροπή επαναφέρει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας τις νομικές υπηρεσίες, που είχε αποκλείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η νέα πρόταση για την οδηγία σχετικά με την απελευθέρωση των υπηρεσιών έχει τροποποιηθεί με στόχο να μειώσει τα εμπόδια για την εγκατάσταση μιας εταιρείας οπουδήποτε μέσα στην ΕΕ και να διευκολύνει την παροχή των διασυνοριακών υπηρεσιών.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ. Επίσης, στόχος της Επιτροπής είναι η βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών και η καλύτερη εποπτεία των επιχειρήσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
«Η οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ μέσω της απελευθέρωσης των διασυνοριακών συναλλαγών και των επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών. Θα είναι ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν οπουδήποτε στην ΕΕ, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
»Επίσης, θα είναι ευκολότερο να παρέχουν υπηρεσίες σε άλλα κράτη-μέλη, εφόσον αυτά θα υποχρεωθούν να καταργήσουν τα αδικαιολόγητα εμπόδια στις συναλλαγές αυτές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τη νέα πρόταση για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην ΕΕ χαιρέτισε η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Έβελιν Γκέμπχαρντ, δηλώνοντας πως αποτελεί «ένα αποφασιστικό βήμα προς μια κοινωνική Ευρώπη». Η Ε.Γκέμπχαρντ, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ευχαρίστησε τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς, Τσάρλι Μακ Κρίβι, που έλαβε υπόψη του τη θέση της Ευρωβουλής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Στη Γαλλία προστίθεται ένας νέος εκατομμυριούχος κάθε 15 λεπτά – Τι ισχύει στην Ευρώπη και πού βρίσκεται η Ελλάδα;
- Το τελευταίο αντίο στην αιώνια ελεύθερη, Πάολα Ρεβενιώτη
- Καθηγητής Νομικής στην Οξφόρδη: «Ο Δημητριάδης είναι ύποπτος πολύ σοβαρών κακουργημάτων»
- Άργος: «Δεν είχαμε πρόθεση να σκοτώσουμε τον 20χρονο» – Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί
- Το βίντεο της Euroleague μετά την παραμονή του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό που συγκίνησε
- Ολοκληρώθηκε το 28ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης: Καμία δημοκρατία δεν είναι ασφαλής όταν η εξουσία δεν ελέγχεται
- Τροχαίο με την εμπλοκή λεωφορείου και δύο ΙΧ στον Πειραιά – Δύο τραυματίες
- Σοβαρό τροχαίο στη Μεσαρά: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442