53

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκε στο Καμερούν, που αποτελεί πλέον την τέταρτη αφρικανική χώρα, η οποία πλήττεται από τον ιό.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 ανιχνεύθηκε σε μια πάπια από φάρμα κοντά στην πόλη Μαρουά, στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με τη Νιγηρία. Το δείγμα αναλύθηκε σε εργαστήριο του Παρισιού.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου είχε εντοπιστεί το Φεβρουάριο σε πτηνοτροφική φάρμα στη Νιγηρία. Έκτοτε, ο ιός εντοπίστηκε στην Αίγυπτο και το Νίγηρα, και τώρα εκφράζονται φόβοι ότι η γρίπη των πτηνών θα εξαπλωθεί περαιτέρω στην αφρικανική ήπειρο.

Την ίδια στιγμή, νέα κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν σε πτηνά στην Ρουμανία και την Πολωνία.

Το αρμόδιο εργαστήριο της Πολωνίας επιβεβαίωσε με αναλύσεις ότι ανιχνεύθηκε το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 σε έναν νεκρό κύκνο, που βρέθηκε στην πόλη Κοστρζίν, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα γρίπης των πτηνών που εντοπίζεται στην χώρα.

Γρίπη των πτηνών έδειξαν και οι προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε δείγμα πουλερικών στην Κονστάντα, στα νοτιοανατολικά της Ρουμανίας. Συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκε ο υπότυπος Η5, ωστόσο, καθώς τα τεστ διενεργήθηκαν σε κινητό εργαστήριο, θα υπάρξουν επαναληπτικές αναλύσεις στο εθνικό εργαστήριο του Βουκουρεστίου.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι εφόσον επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για κρούσμα της γρίπης των πτηνών, τότε η πόλη -των 20.000 κατοίκων- θα μπει σε καραντίνα.

Ανησυχία επικρατεί και στην Μιανμάρ, καθώς οι αρχές διενεργούν τεστ για τη γρίπη των πτηνών σε πλειάδα κοτόπουλων, που βρέθηκαν νεκρά στην κεντρική περιοχή Μανταλέι. Εάν οι αναλύσεις επιβεβαιώσουν τις υποψίες, θα πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα στην χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press