Δεν θα εμπλακούν οι αμερικανικές δυνάμεις σε ιρακινό εμφύλιο, λέει ο Ράμσφελντ
Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν εάν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ, είπε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, τονίζοντας βέβαια ότι το σχέδιο είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμφυλίου.
31
Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν εάν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ, είπε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, τονίζοντας βέβαια ότι το σχέδιο είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμφυλίου.
«Το σχέδιο είναι να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος» δήλωσε την Πέμπτη ο Ράμσφελντ ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Δημοκρατικού γερουσιαστή από τη Δ.Βιρτζίνια.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά το νέο ξέσπασμα θρησκευτικής βίας στο Ιράκ και υπάρχουν φόβοι για έναρξη εμφυλίου πολέμου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θρησκευτικές εντάσεις είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε δει ως τώρα και ανησυχούμε όλοι για αυτό. Από την άλλη, ο ρόλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας μετά το χτύπημα [του ιερού τεμένους των σιιτών] στη Σαμάρα ήταν αρκετά επαγγελματική. Έκαναν καλή δουλειά» κατέθεσε από την πλευρά του ο στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, αρχηγός της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης.
Τόσο ο στρατηγός Αμπιζέιντ όσο και ο υπουργός Ντ.Ράμσφελντ τόνισαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι σε θέση να διαχειριστούν την κρίση και συνεπώς, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν χρειάζεται να αναμειχθούν περαιτέρω.
Επεισοδιακή συνεδρίαση
Εν τω μεταξύ, ένας αντίπαλος του πολέμου στο Ιράκ διέκοψε για λίγα λεπτά την ομιλία της Αμερικανίδας υπουργού Κοντολίζα Ράις, η οποία μιλούσε μαζί με τον Ράμσφελντ ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, φωνάζοντας «είναι ένας παράνομος κι αήθης πόλεμος».
«Πόσοι από εσάς έχετε παιδιά σε αυτόν τον παράνομο κι αήθη πόλεμο;» φώναξε ο άγνωστος άνδρας την ώρα που η Ράις ξεκινούσε την ομιλία της ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας.
«Το αίμα είναι στα χέρια σας και δεν μπορείτε να το ξεπλύνετε», πρόσθεσε ο ίδιος προτού οδηγηθεί δια της βίας έξω από την αίθουσα. «Διώξτε τον Ράμσφελντ, διώξτε τον Ράμσφελντ! Είναι ένας παράνομος κι αήθης πόλεμος».
Ωστόσο, οι Ράμσφελντ και Ράις από κοινού υποστήριξαν ενώπιον της επιτροπής το αίτημα του Λευκού Οίκου να εγκριθεί η εκταμίευση έκτακτης χρηματοδότησης 70 δισ. δολαρίων για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει επιπλέον 50 δισ. δολάρια για τους δύο αυτό πολέμους και από τον προϋπολογισμό του 2007.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Σαρωτικοί έλεγχοι για ΦΠΑ – Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ e-shops και μικρές επιχειρήσεις
- Ελληνική οικονομία: Πόσο χαμηλώνει ο πήχης λόγω πολέμου;
- Explosive Media: Τα «αθώα» Lego που «νίκησαν» τον Τραμπ – Τα κινούμενα σχέδια στον… πόλεμο
- Συνταγή: Ριζότο με μελάνι σουπιάς
- Το αμερικανικό Πεντάγωνο εντείνει τον σχεδιασμό για πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κούβα
- HSBC: Το πληθωριστικό κύμα δεν τέλειωσε, μάλλον…
- Εντείνεται η κούρσα Μπέζος – Μασκ για το διάστημα
- Πώς μπορεί η άσκηση να επηρεάσει τη δουλειά μας;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-128x85.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442