Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την πρεσβεία των ΗΠΑ «δείχνει» Αμερικανός διπλωμάτης ως υπεύθυνη για τις υποκλοπές

Την πρεσβεία των ΗΠΑ «δείχνει» Αμερικανός διπλωμάτης ως υπεύθυνη για τις υποκλοπές

Την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα «δείχνει» Αμερικανός τέως διπλωμάτης ως κέντρο των υποκλοπών, αποκαλύπτοντας γιατί οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τηλέφωνα Ελλήνων πολιτικών. «Η ελληνική κυβέρνηση είπε ό,τι είχε να πει» δήλωσε ο Ευ.Αντώναρος.

71

Την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα «δείχνει» με βεβαιότητα ο τέως διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, ως κέντρο των υποκλοπών. Σε άρθρο του στην έγκυρη εβδομαδιαία αμερικανική πολιτική επιθεώρηση The Nation, αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των Ελλήνων πολιτικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία σε δημοσίευμά της την Πέμπτη, ο κ. Κίσλινγκ υποστηρίζει ότι «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ευθύνονται για την υπόθεση της υποκλοπής τηλεφωνημάτων Ελλήνων πολιτών και πολιτικών».

Οι απόψεις του Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός, όταν το Φεβρουάριο του 2003 παραιτήθηκε από τη θέση του ως πολιτικού συμβούλου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, επειδή διαφώνησε με την πολιτική του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ, αντανακλούν μια εμπειρία 20 ετών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τοποθετήσεών του σε ευαίσθητες θέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Αθήνα, το Τελ Αβίβ, το Ερεβάν και την Καζαμπλάνκα.

Στο άρθρο του ο κ. Κίσλινγκ θεωρεί δεδομένο ότι οι υποκλοπές έγιναν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται είναι κυρίως οι ακόλουθοι:

– Οι υποκλοπές προωθούντο από τέσσερις σταθμούς βάσης, στο κέντρο των οποίων ήταν η αμερικανική πρεσβεία.
– Ο κάτάλογος των ανθρώπων που παρακολουθούνταν: «Η λίστα των ανθρώπων που παρακολουθείτο» γράφει, «είναι επίσης επιβαρυντική, Ο κάθε ένας μπορεί να παρακολουθεί έναν υπουργό Εθνικής Αμυνας, αλλά μόνο μια οργάνωση μπορεί να ενδιαφέρεται για τον ηλεκτρολόγο του οποίου ο κουνιάδος ήταν αναμεμιγμένος στη δολοφονία, το 1975, του σταθμάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς. Ένα τηλέφωνο ήταν καταχωρισμένο ότι ανήκε σε έναν άγνωστο Ελληνοαμερικανό της πρεσβείας των ΗΠΑ. Οι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι το τηλέφωνο είχε δανεισθεί στον Έλληνα υπεύθυνο Ασφαλείας της πρεσβείας των ΗΠΑ».

Απαντώντας δε, στο καίριο ερώτημα γιατί η αμερικανική κυβέρνηση θα έπαιρνε το ρίσκο μιας τέτοιας ενέργειας, ο κ. Κίσλινγκ αναφέρει άλλους δύο λόγους:

– Η έλλειψη εμπιστοσύνης των Αμερικανών σε όσα τους έλεγαν τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό εξηγεί και τον πανικό της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν διαπίστωσε ότι ήταν στόχος παρακολούθησης από συμμαχικές δυνάμεις και τις αρχικές σπασμωδικές αντιδράσεις -«αντιιμπεριαλιστικές» κορόνες κ.λπ.- που εξόργισαν τον τέως υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον τέως υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.
– Η… τεμπελιά. Η υποκλοπή των τηλεφώνων κυβερνητικών στελεχών απήλλασσε τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών από την επίπονη και πολλές φορές βαρετή διαδικασία της συστηματικής παρακολούθησης των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών, της συζήτησης μαζί τους και εν γένει από τη διαδικασία ανάλυσης της πολιτικής επικαιρότητας.

Στο ερώτημα δε, πως ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα (την περίοδο εκείνη ήταν ο Τόμας Μίλερ) έδωσε το πράσινο φως για την πραγμάτωση ενός τέτοιου σχεδίου, που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Κίσλινγκ απαντά ότι η αιτία που ανάγκασε τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα να εγκρίνει την ενέργεια αυτή, ήταν το κλίμα του φόβου που είχε δημιουργηθεί στους διπλωματικούς κύκλους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Κανείς Αμερικανός πρέσβης με σώας τας φρένας δεν θα τολμούσε να αρνηθεί να δώσει την έγκρισή του σε κάτι το οποίο πρότειναν οι μυστικές υπηρεσίες, στο όνομα του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Η επαγγελματική του καριέρα, εάν έπραττε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να θεωρηθεί τελειωμένη» σημειώνει ο κ. Κίσλινγκ.

Σχολιάζοντας το άρθρο του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ό,τι είχε να πει για τις υποκλοπές το είπε στη Δικαιοσύνη και μετά έδωσε όσα στοιχεία διέθετε στη δημοσιότητα».

«Αλλωστε, ο εν λόγω Αμερικανός διπλωμάτης δεν υπήρξε υπάλληλος της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να προκύπτει ανάγκη δικής μας τοποθέτησης» προσέθεσε.

«Η έρευνα γίνεται σε βάθος και είναι σε εξέλιξη» σημείωσε ακόμη ο κ. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ, σχολιάζοντας δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ότι «ο πρωθυπουργός έπρεπε να έχει ζητήσει τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών», παρατήρησε ότι «ο κ. Παπανδρέου έχει την ικανότητα να κάνει το άσπρο, μαύρο».

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στόχος των υποκλοπών ήταν ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Και η κυβέρνηση έκανε αυτό που επιβάλλουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και το καθήκον της» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σχολίασε: «Μετά τις καταγγελίες του πρώην συμβούλου της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα για εμπλοκή της ίδιας της πρεσβείας στην υπόθεση των υποκλοπών, κάτι που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΣΥΝ ότι οι μεγάλοι υπεύθυνοι είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και οι μυστικές τους υπηρεσίες, εμείς περιμένουμε από την κυβέρνηση άμεσες εξηγήσεις. Περιμένουμε πλήρη στοιχεία. Περιμένουμε, επίσης, μέτρα, από τον εξοβελισμό αυτών των καρκινωμάτων από την πολιτική και τη δημόσια ζωή του τόπου, μέχρι το κλείσιμο της αμερικάνικης εγκατάστασης στη Σούδα, η οποία δεν ξέρουμε σήμερα τι ακριβώς λειτουργίες επιτελεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024