Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
Στα… χαρτιά το σχέδιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαίου θέρμανσης

Στα… χαρτιά το σχέδιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαίου θέρμανσης

Έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίησή του από τα υπουργεία Oικονομίας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, το σχέδιο που θα χτυπούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας στα καύσιμα, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Αλαλούμ και με το ΑΦΜ.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίησή του από τα υπουργεία Oικονομίας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, το σχέδιο που θα χτυπούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας στα καύσιμα, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το σχέδιο ανακοινώθηκε στις 28 Ιουλίου 2005 και προέβλεπε την πάταξη του λαθρεμπορίου σε δύο φάσεις. Η πρώτη από αυτές θα είχε διάρκεια από τις 15 Oκτωβρίου 2005 μέχρι τις 30 Απριλίου 2006 και προέβλεπε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων θα υπέβαλλαν έξι φορές τον χρόνο (ανά δίμηνο δηλαδή) συγκεντρωτικές καταστάσεις με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους. Εν συνεχεία, οι καταστάσεις αυτές θα διασταυρώνονταν με τις αποδείξεις αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τις οποίες θα συγκέντρωναν οι διαχειριστές και θα υπέβαλλαν κάθε χρόνο στην Εφορία.

Τίποτα από τα δύο όμως δεν προχώρησε. Η υποχρεωτική ανά δίμηνο υποβολή των ειδικών καταστάσεων από τις εταιρείες εμπορίας και τους βενζινοπώλες καταργήθηκε διά της αναβολής, ενώ όσον αφορά την υποχρέωση των καταναλωτών να υποβάλλουν τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου στην ετήσια φορολογική δήλωσή τους, επίσης καταργήθηκε, αφού ενέτεινε τη γραφειοκρατία για τους καταναλωτές και την Εφορία, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έτσι, ένας προμηθευτής πετρελαίου μπορεί πλέον να δηλώσει στην Εφορία ότι πούλησε για παράδειγμα 3.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης με τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης, ενώ στην πραγματικότητα έχει διαθέσει σε καταναλωτές μόνο τα 1.500 λίτρα. Τα υπόλοιπα μπορεί να τα διοχετεύσει στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης, το οποίο είναι πολύ ακριβότερο από το θέρμανσης, και να καρπωθεί τη διαφορά τού ειδικού φόρου κατανάλωσης.

ΑΦΜ

Έτερο βασικό σημείο του φιάσκου αφορά τη χορήγηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε όλες τις πολυκατοικίες. Η ρύθμιση καταργήθηκε και έδωσε τη θέση της στην υποχρέωση τού διαχειριστή της πολυκατοικίας να αναγράφει στο τιμολόγιο αγοράς το δικό του ΑΦΜ ή τον αριθμό της αστυνομικής του ταυτότητας.

Ακόμη όμως και η εξαίρεση από την προσκόμιση ΑΦΜ όσων αγοράζουν ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης κάτω των 20 λίτρων, την οποία και αποφάσισε πρόσφατα το υπουργείο Oικονομικών, αποτελεί παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά τα προβλήματα του νέου καθεστώτος για τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.

Τα προαναφερθέντα αποτελούσαν και την πρώτη φάση του σχεδίου ενοποίησης των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης με το θέρμανσης. Το σχέδιο μάλιστα είχε και δεύτερη φάση που η τύχη της είναι ακόμα άγνωστη.

Προέβλεπε συγκεκριμένα την αξιοποίηση όλων των στοιχείων που θα προέκυπταν από την πρώτη φάση (αρχειοθέτηση ποσότητας κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης ανά νοικοκυριό) για τη συγκρότηση βάσης δεδομένων καθώς επίσης για τον εφοδιασμό όλων των καταναλωτών με μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα, που θα ήταν απαραίτητη στο μέλλον για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026
Cookies