Ο συντηρητικός Σ.Αλίτο στην τελευταία κενή θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια Μπους να μετακινήσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προς τα... δεξιά, καθώς η διαιρεμένη αμερικανική Γερουσία ψήφισε τελικά καθαρά κομματικά επικυρώνοντας το διορισμό και δεύτερου συντηρητικού δικαστή, του 55χρονου Σ.Αλίτο.
51
Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια Μπους να μετακινήσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προς τα… δεξιά, καθώς η διαιρεμένη αμερικανική Γερουσία ψήφισε τελικά καθαρά κομματικά επικυρώνοντας το διορισμό και δεύτερου συντηρητικού δικαστή, του 55χρονου Σάμιουελ Αλίτο που ορκίστηκε άμεσα στο νέο του αξίωμα.
Είχε προηγηθεί προ τεσσάρων μηνών η επικύρωση του διορισμού του συντηρητικού Τζον Ρόμπερτς στην προεδρία του Ανώτατου Δικαστήριου των Ηνωμένων Πολιτειών, επίσης κατ εισήγηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο.Μπους, θυμίζει το Reuters.
Ο Σάμιουελ Αλίτοαντικαθιστά την75χρονη δικαστή Σάντρα Ντέι Ο΄Κόνορ, η οποία είχε εκφράσει προ μηνών την πρόθεσή της να παραιτηθεί. Η κεντρώα Ο Κόνορ, πρώην πολιτικός και δικαστικός της Αριζόνα, έδωσε πολλάκις την καθοριστική ψήφο σε πλήθος υποθέσεων.
Η αντικατάστασή της από τον συντηρητικό Αλίτο σε συνδυασμό με την ανάληψη της προεδρίας του Ανώτατου Δικαστηρίου από τον Τζον Ρόμπερτς σηματοδοτεί μία «δεξιόστροφη στροφή» του δικαστηρίου, ιδίως σε θέματα κοινωνικά, όπως η εμβέλεια των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών ή το ευαίσθητο θέμα των αμβλώσεων.
Ο Αλίτο θήτευσε ως μέλος δευτεροβάθμιων δικαστηρίων μετά το έτος 1990. Ο Τζορτζ Ο.Μπους είχε προτείνει αρχικώς για την τελευταία χηρεύουσα θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο τη σύμβουλο και επί μακρόν συνεργάτιδά του Χάριετ Μάγερς, η οποία τελικώς απέσυρε την υποψηφιότητά της μπροστά στις επικρίσεις ότι δεν διαθέτει επαρκή δικαστική εμπειρία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πνιγμοί και ατυχήματα στη θάλασσα: Μειώθηκαν πολύ οι θάνατοι, όμως 4 παιδιά έχασαν τη ζωή τους – Τι πρέπει ακόμα να γίνει
- Τετραήμερη εργασία: Το «ιερό δισκοπότηρο» της σύγχρονης αγοράς εργασίας
- Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας για τους Παλαιστίνιους – Τι προτείνει για τα έσοδα εκκαθάρισης
- Στην… πρέσα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υποκλοπών
- Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να γονατίζει μπροστά στις ΗΠΑ»
- Ευρώπη: Η βίαιη ενηλικίωση των Βρυξελλών
- Από τον Έπσταϊν στον Diddy; Η Σάρα Φέργκιουσον στη σκιά των σεξουαλικών σκανδάλων
- Next please: Τα dating apps μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη μοναξιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442