Ριζικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση ζητά η ΚΕΔΚΕ στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης
Μια συνολική και ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης ζητά η ΚΕΔΚΕ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το πλαίσιο αρχών της Ένωσης κοινοποιήθηκε σε όλα τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
27
Μια συνολική και ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης ζητά η ΚΕΔΚΕ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο αρχών για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις και έχει ήδη αναθέσει σε Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης την επεξεργασία και τεκμηρίωση των αναλυτικών θέσεων της Αυτοδιοίκησης ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, απέστειλε σήμερα Δευτέρα ένα πλαίσιο αρχών στα κόμματα από τα οποία ζητήθηκε συνάντηση προκειμένου να τα ενημερώσει υπεύθυνα για τους σχετικούς προβληματισμούς.
Το πλαίσιο αρχών κοινοποιήθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε όλους τους βουλευτές ενόψει της έναρξης διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ έχουν στόχο:
* Την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης ώστε να αποτελέσει το βασικό βάθρο του διοικητικο-πολιτικού συστήματος.
* Τη συνταγματική κατοχύρωση του Β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας.
* Τη συνταγματική πρόβλεψη της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης.
* Την ένταξη, στο νέο Καταστατικό Χάρτη, των βασικών αρχών που θα διασφαλίζουν την κοινωνική λογοδοσία, τον έλεγχο και την εποπτεία, καθώς και την οικονομική αυτοδυναμία -με φορολογική αποκέντρωση- της Αυτοδιοίκησης.
* Την επανεξέταση των εκλογικών κωλυμάτων ώστε να ενθαρρύνεται, αντί να αποτρέπεται, η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές στελεχών της Αυτοδιοίκησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της κενυατικής προεδρίας – Οι χάκερ ζητούσαν ως λύτρα 5 bitcoin
- Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Μιλέι να επισκεφθεί τον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρο
- Πυρκαγιές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Εκκενώθηκαν ισραηλινοί οικισμοί
- Τουριστικό «μπαμ» λόγω Μουντιάλ
- Άλλαξαν μωρά στο μαιευτήριο και το λάθος έγινε αντιληπτό μετά από 38 χρόνια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 19 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Στα ύψη η παραοικονομία του Μουντιάλ!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442