Αντισυνταγματικές έκρινε το ΣτΕ τις ρυθμίσεις για τους προϊστάμενους των δικαστηρίων
Αντισυνταγματικές από το ΣτΕ οι ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις οποίες απαγορεύεται σε δικαστικούς υπαλλήλους που υπηρετούν πάνω από τρία έτη ως προϊστάμενοι να είναι ξανά υποψήφιοι. Το ΣτΕ έκρινε ότι αντίθετες με τις αρχές της ισότητας.
30
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το ΣτΕ οι ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις οποίες απαγορεύεται σε δικαστικούς υπαλλήλους που υπηρετούν πάνω από τρία έτη ως προϊστάμενοι να είναι ξανά υποψήφιοι. Το ΣτΕ έκρινε ότι αντίθετες με τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Παρασκευής, το 5μελές υπηρεσιακό συμβούλιο έκρινε αντιστυνταγματικό το νόμο στο μέρος ποπυ αναφέρεται σε θητεία δικαστικών υπαλλήλων με μία διεύθυνση γραμματείας που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη ισχύος της επίμαχης διάταξης.
Κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη ρύθμιση προσδίδονται εκ των υστέρων δυσμενείς συνέπειες για υπαλλήλους που δεν εμποδίζονται από συνεχόμενες θητείες να υποβάλουν υποψηφιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Ν.3346/05 απαγορεύεται σε όσους δικαστικούς υπαλλήλους υπηρετούν πάνω από μία 3ετία στην ίδια διεύθυνση, τμήμα ή αυτοτελές γραφείο ως προϊστάμενοι να υπηρετήσουν ξανά.
Κατά το ΣτΕ οι διατάξεις αυτές προσκρούουν στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των πολιτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νότιγχαμ απο «ατσάλι», νίκησε την Πόρτο και πέρασε στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ (1-0)
- ΑΕΚ – Βαγιεκάνο 3-1: Άγγιξε το «θαύμα», αλλά αποκλείστηκε η «Ένωση»
- Γιορτή σήμερα 17 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Conference League: Επική πρόκριση της Στρασμπούρ (4-0), πέρασε εύκολα η Κρίσταλ Πάλας παρά την ήττα (2-1)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]
- Europa League: Σαρωτική πρόκριση (4-0) η Άστον Βίλα, ματσάρα και ανατροπή (4-2) η Μπράγκα
- ΕKT: Κρατάει στάση αναμονής για αύξηση των επιτοκίων
- Δολάριο: Ο θρόνος του τρίζει, αλλά δεν γκρεμίζεται – Τι λένε οι αναλυτές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442