Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών
Νέα Υόρκη: Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών στις μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών στις μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με επικεφαλής την Δρ Αλίτζα Βολκ μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 59.237 γυναίκες ηλικίας 40 έως 756 ετών ελεύθερες καρκίνου την περίοδο 1987-1990.
Οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε στοιχεία για τη διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ.
Συνολικά μέχρι το 2004 είχαν διαγνωστεί 132 περιπτώσεις νεφρικού καρκίνου.
Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό την εβδομάδα είχαν 38% μικρότερο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερη ποσότητα αλκοόλ. Για τις γυναίκες άνω των 55 ετών, ο κίνδυνος ήταν ακόμα πιο χαμηλός, κατά 66%.
Η φύση της σχέσης αλκοόλ και νεφροκυτταρικού καρκινώματος δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η μετριοπαθής κατανάλωση συσχετίζεται με μειωμένες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων. Επομένως το αλκοόλ έχει όμοιες επιπτώσεις με τις στατίνες, η χρήση των οποίων σχετίζεται με 20% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης νεφροκυτταρικού καρκινώματος.
health.in.gr
- Γιώργος Λιβάνης: Ποιο πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να ακυρώσει τις εμφανίσεις του
- Μεσσηνία: Συνελήφθησαν τρεις άνδρες για εμπρησμούς – Πυροσβέστης και πρώην κοινοτάρχης ανάμεσά τους
- Η κριτική σκέψη δεν αρκεί στην εποχή της AI – Γιατί δεν είναι μόνο θέμα μάθησης αλλά και δημοκρατίας
- Μητσοτάκης: Στήνει αφήγημα δικαίωσης μετά την έκθεση της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου – Πυρά στην αντιπολίτευση
- Μαύρος καπνός σκεπάζει τη Μόσχα: Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία – 8 νεκροί
- Γαλλικά ΜΜΕ: «Ο Παναθηναϊκός παρακολουθεί την περίπτωση Φρανσίσκο»
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος
- «Θέλημα Θεού; Προφητεία;» – Μέσι και Λουίς ντε λα Φουέντε για το viral κλικ με τον Γιαμάλ – «Μοιραία μαζί»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442