
Ευνοϊκή για τις τράπεζες απόφαση του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια
Ο Αρειος Πάγος με την υπ αριθμό 1780/2005 απόφασή του αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών (3365/2005) που είχε δικαιώσει δανειολήπτη, ο οποίος ζητούσε από τράπεζα να του επιστρέψει, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», 340.780 ευρώ από πανωτόκια.
27
Ο Αρειος Πάγος με την υπ αριθμό 1780/2005 απόφασή του αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών (3365/2005) που είχε δικαιώσει δανειολήπτη, ο οποίος ζητούσε από τράπεζα να του επιστρέψει, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», 340.780 ευρώ από πανωτόκια που είχε παράνομα παρακρατήσει η τράπεζα.
Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το άρθρο 30 του Ν.2789/2000 όπου αποκλείεται η επιστροφή πανωτοκίων στους δανειολήπτες όταν οι λογαριασμοί των δανείων έκλεισαν οριστικά, είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, η διάταξη αυτή του Ν.2789/2000 αναφέρει ότι «καταβληθέντα οποτεδήποτε ποσά, ανεξαρτήτως ύψους από τους οφειλέτες ή τρίτους, είτε εκουσίως, είτε κατόπιν συμφωνίας ή οποιασδήποτε ρύθμισης, είτε συνεπεία διαδικασιών ατομικής ή συλλογικής εκτέλεσης, δεν αναζητούνται σε καμία περίπτωση και για καμία αιτία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η απάντηση της Μπαντόσα στη δήλωση του Τσιτσιπά για τις σχέσεις (vid, pics)
- Η Ζεντάγια και ο Ρόμπερτ Πάτινσον είναι ένα ζευγάρι βγαλμένο από την κόλαση
- «Η δεδηλωμένη της κυβέρνησης στηρίζεται σε υπόδικους, εκλογές τώρα», λέει η αντιπολίτευση
- Κόρινθος: Συνελήφθη και ο μηχανικός για την κατάρρευση μπαλκονιού που σκότωσε 43χρονη – Άφαντη η ιδιοκτήτρια
- Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένη προκάλεσε τροχαίο και επιχείρησε να την καλύψει ο συνοδηγός
- Ο μοναχικός δρόμος του Τσιτσιπά: Όταν το τένις γίνεται εσωτερική μάχη
