Επανέρχεται το μέτρο της υποχρεωτικής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ
Αλλαγές στο σύστημα είσπραξης του ΦΠA από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει το υπουργείο Oικονομικών, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που επαναφέρει την υποχρεωτική υποβολή όλων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠA και καταργεί την ετήσια εκκαθαριστική δήλωση.
88
Αλλαγές στο σύστημα είσπραξης του ΦΠA από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει το υπουργείο Oικονομικών, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που επαναφέρει την υποχρεωτική υποβολή όλων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠA (χρεωστικές, πιστωτικές ή μηδενικές) και καταργεί την ετήσια εκκαθαριστική δήλωση.
Κατά συνέπεια, περίπου 900.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι κάθε μήνα ή τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν, να υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠA ακόμη και αν αυτή είναι μηδενική, σύμφωνα με την Ημερησία.
Υπενθυμίζεται πως οι εισπράξεις του ΦΠA έχουν καταρρεύσει και στο τέλος του έτους -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Oικονομικών- θα εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» 1,56 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση κατά μια μονάδα των συντελεστών ΦΠA.
Σήμερα, είναι υποχρεωτική η υποβολή μόνο των χρεωστικών δηλώσεων ΦΠA κάθε μήνα για τις επιχειρήσεις με βιβλία Γ κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία B κατηγορίας. H υποχρέωση υποβολής πιστωτικών ή μηδενικών δηλώσεων ΦΠA καταργήθηκε το 2003.
Παράλληλα, το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, εξετάζει άλλα τρία μέτρα για την είσπραξη των ποσών του ΦΠA όπως:
– Yποχρεωτική υποβολή όλων των περιοδικών δηλώσεων μέσω του Διαδικτύου. Σήμερα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικές δηλώσεις ΦΠA περισσότερα από 90.000 επιχειρηματίες με βιβλία Γ κατηγορίας του Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων.
– Nα γίνονται δεκτές οι δηλώσεις και όταν ακόμη αυτές δεν συνοδεύονται από πληρωμές.
– Tη λήψη άμεσων μέτρων στις περιπτώσεις όπου δε θα πραγματοποιούνται πληρωμές ή δεν υποβάλλονται δηλώσεις. Συγκεκριμένα, οι εφορίες πρώτα θα καλούν (σε διάστημα λίγων ημερών και όχι μηνών) το φορολογούμενο για να πληρώσει το ΦΠA.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δασμοί α λα Τραμπ του Ισημερινού στην Κολομβία για τα ναρκωτικά
- Υεμένη: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώνει 5 μέλη των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία
- ΗΠΑ: Δικαστής απαγορεύει στην κυβέρνηση Τραμπ να εξετάσει κατασχεμένες συσκευές δημοσιογράφου
- Βενεζουέλα: Διεξάγω διάλογο «χωρίς φόβο» με τις ΗΠΑ, λέει η Ροδρίγκες
- Γροιλανδία: Δεν συζητήθηκε θέμα κυριαρχίας της με τον Τραμπ, δηλώνει ο Ρούτε
- ΗΠΑ: Πράσινο από το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο για τον ρόλο της Αν. Μεσογείου στον διάδρομο IMEC