88

Επιφυλακτικός ως προς την έγκριση της τιτλοποίησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εμφανίζεται ο Έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας. Ωστόσο πιστεύει πως παρότι οι Βρυξέλλες δεν δέχονται προσωρινά και εφάπαξ μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ίσως κάνουν κάποια εξαίρεση για το 2005.

Ο κ. Δήμας επισημαίνει πως αν τελικώς η Ελλάδα εξαιρεθεί θα είναι «επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ήδη αποδώσει τόσο από πλευράς συγκράτησης των δαπανών όσο και αύξησης εσόδων για τον χρόνο αυτό και μικρό μόνον μέρος παραμένει να καλυφθεί με άλλα μέτρα, όπως η τιτλοποίηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για σημαντικά μικρότερο έλλειμμα το 2005».

Ο επίτροπος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τονίζει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει σε ήπιες ρυθμίσεις πού δεν θα επηρεάσουν τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και θεωρεί ότι το 2006 θα δοθεί προτεραιότητα πέραν των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στο ασφαλιστικό, στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, κ.λπ.

Σε ότι αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην οικονομία, ο κ. Δήμας θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα από πλευράς Επιτροπής για πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, υπογραμμίζοντας πως «μετά την υποβολή από τις ελληνικές αρχές, προς το τέλος του μήνα, της έκθεσής τους για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η Επιτροπή θα συντάξει την δική της έκθεση αξιολόγησης μαζί με τις δικές της προτάσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ