Η ΑΕΚ 91-80 τον ΠΑΟΚ-Λαχτάρισε ο Ολυμπιακός-Νίκες για Μαρούσι, Πανιώνιο, Παναθηναϊκό
Ιδανικά ξεκίνησε η Α1 μπάσκετ για την ΑΕΚ, 91-80 τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Με το ζόρι ο Ολυμπιακός 88-86 τον Πανελλήνιο στην παράταση. Με το δεξί ξεκίνησαν Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Μαρούσι που νίκησαν Λάρισα (88-74), Ηρακλή (85-75) και Κολοσσό (79-63), αντίστοιχα.
Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ για την ΑΕΚ, που επικράτησε 91-80 του ΠΑΟΚ στην Πυλαία.
Με το ζόρι νίκησε ο Ολυμπιακός τον «νεοφώτιστο» Πανελλήνιο με 88-86 στην παράταση (κ.α. 76-76).
Το Μαρούσι πέρασε νικηφόρα από την Ρόδο με 79-63 στην πρεμιέρα της Α1 μπάσκετ. Με το δεξί ξεκίνησαν και οι Παναθηναϊκός, Πανιώνιος νικώντας τους Λάρισα και Ηρακλή με 88-74 και 85-75 του Ηρακλή, αντίστοιχα.
Την Κυριακή ολοκληρώνεται η αγωνιστική με τις αναμετρήσεις: Ολύμπια Λ.-Απόλλων Π. (5 μ.μ.), Αρης-Μακεδονικός (6 μ.μ.).
Ολυμπιακός-Πανελλήνιος 88-86 (κ.α. 76-76)
Ιδρωσε αλλά τα κατάφερε ο Ολυμπιακός στο άδειο ΣΕΦ, λόγω της τιμωρίας των «ερυθρολεύκων».
Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας κατάφεραν να πετύχουν την πρώτη τους νίκη στο πρωτάθλημα με 88-86 στην παράταση επί του Πανελληνίου, που παρά την απουσία του βασικού του σέντερ, Ρόμπερτ Γκούλιας, πάλεψε μέχρι το τέλος και έφτασε πολύ κοντά στη νίκη.
Καταλυτικό ρόλο στην κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πρώτο δεκάλεπτο στο +16 (26-10) έπαιξαν τα 10 φάουλ των παικτών του Πανελληνίου και η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο πάγκος των «ολυμπιονικών».
Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι γηπεδούχοι «μπλόκαραν» για περίπου πέντε λεπτά, αποτέλεσμα της άμυνας ζώνης του Πανελληνίου. Έντνι και Λιούις, ωστόσο, φρόντισαν να στείλουν την ομάδα τους στα αποδυτήρια στο +9 (37-28).
Ο Ολυμπιακός έδειξε σημάδια ανάκαμψης με την έναρξη του τρίτου δεκάλεπτου και διατηρούσε σταθέρα μία διαφορά 10 πόντων.
Ωστόσο, ο Πανελλήνιος με «μπροστάρη» τον Τόμας μπήκε ξανά στο παιχνίδι και με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου οι «ολυμπιονίκες» μείωσαν σε 53-49.
Δύο λεπτά μετά την έναρξη της τέταρτης περιόδου, ο Πανελλήνιος πέτυχε την υπέρβαση, καθώς πέρασε μπροστά 57-55. Ο Αργυρόπουλος έδωσε προσωρινά μία ανάσα στον Ολυμπιακό (61-57), αλλά ο Κανταρτζής προσγείωσε και πάλι τους «ερυθρολευκους», δίνοντας προβάδισμα και πάλι στην ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου.
Με την πρωτοπορία στο σκοράρισμα να άλλάζει πολλές φορές χέρια οι δύο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο λεπτό, με τον Πανελληνιο να δείχνει ότι θα φτάσει στη νίκη.
Ακολούθησε αντιαθλητικό φάουλ του Ζουκάουσκας πάνω στον Τσαλδάρη, που αξιοποίησε τις δύο βολές, κάτι που έπραξε και ο Σεϊμπούτις 10 πριν τη λήξη σε φάουλ που κέρδισε.
Οι δύο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στην παράταση, καθώς το τελευταίο σφύριγμα τις βρήκε ισόπαλες 76-76 με τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται για φάουλ στην εκπνοή.
Στο επιπλέον πεντάλεπτο, ο Ολυμπιακός, που λίγο έλειψε να έχει «μοιραίο παίκτη» τον Μπάρλο που αστόχησε σε τέσσερις βολές, έφτασε στη νίκη με το τελικό 88-86, χάρη στη ψυχραιμία του Σεϊμπούτις από τη γραμμή του φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Η ΑΕΚ, με πρωταγωνιστή τον Κόπενραθ, επικράτησε 91-80 του ΠΑΟΚ στην Πυλαία και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο την εφετινή διοργάνωση.
Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να πάνε το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα όπου ο Μαυροκεφαλίδης έδειχνε αξιόπιστη λύση. Μάλιστα με τέσσερις πόντους ο νεαρός σέντερ έδωσε προβάδισμα στον ΠΑΟΚ κάνοντας το 10-9 και στη συνέχεια με τρίποντο του Βασιλειάδη το 13-12.
Από την άλλη, ο Κόπενραθ συνέχισε να αποτελεί το πρώτο «βιολί» της Ένωσης, η οποία με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου και με δεδομένο ότι η ομάδα του Πρέλεβιτς τα… περίμενε όλα από τους Βασιλειάδη-Μαυροκεφαλίδη, βρέθηκε να έχει προβάδισμα τεσσάρων πόντων με τον Αμερικανό να έχει πετύχει συνολικά 13 πόντους.
Ο Κόπενραθ ήταν αυτός που οδηγούσε στο σκορ την ομάδα του και με ακόμα δύο βολές έγραψε το 24-18.
Ο Χάτζατζ με ένα τυχερό τρίποντο αύξησε κι άλλο τη διαφορά κάνοντας το 27-18 κάτι που ανάγκασε τον Πρέλεβιτς να ζητήσει τάιμ άουτ.
Ο Μπουκσάνοβιτς μείωσε σε 27-20 όμως ο Χάτζατζ με ακόμα ένα τρίποντο εκτόξευσε την διαφορά στο +10 για πρώτη φορά στον αγώνα (32-22).
Οι Βασιλειάδης-Γκαγκαλούδης πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και με συνεχόμενους πόντους έφεραν το σκορ στο 34-28 και λίγο αργότερα με τρίποντο ο Ζούγιοβιτς 36-31 (17).
Στο τέλος του δεκαλέπτου μία βολή του Παπαϊωακείμ και δύο του Γκαγκαλούδη έκαναν το 40-35 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.
Με τρίποντο του Ρίματς ξέφυγε ξανά με εννέα πόντους (48-39), διαφορά που λίγο αργότερα έφτασε και τους 13 πόντους (54-41) με σερί 9-2, για να ολοκληρωθεί το δεκάλεπτο με το σκορ 49-60.
Στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι γηπεδούχοι συνέχισαν να… σπάνε τα ταμπλό, η ΑΕΚ με τους Κόπενραθ, Μπουρούση και Πελεκάνο να «πυροβολούν» κατά βούληση, η διαφορά έπιασε το +14 (71-56), χωρίς ο ΠΑΟΚ να είναι σε θέση να την καλύψει.
Ένα ημίχρονο άντεξε η νεοφώτιστη στην Α1 κατηγορία Λάρισα, στο «άδειο» (τιμωρημένος ο Παναθηναϊκός) ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Κώστα Πιλαφίδη, στην πρώτη της εμφάνιση στα «μεγάλα σαλόνια» συνετρίβη με 88-74 από τους «πράσινους».
Με τον Δημήτρη Σπανούλη (8 πόντοι στο α δεκάλεπτο) να έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η οικογένειά του διαθέτει περισσότερους από έναν (Βασίλη) ταλαντούχο παίκτη, η Λάρισα εξέπληξε τους πρωταθλητές.
Οι «πράσινοι» μπορεί να προηγήθηκαν 7-2, αλλά ο Σπανούλης με δύο «εκτελέσεις» από τα 6.25 κατάφερε να βάλει την ομάδα του μπροστά (10-9). Η Λάρισα συνέχισε να «αντέχει» απέναντι στον νταμπλούχο Ελλάδας και έκλεισε το α δεκάλεπτο στο +2 (21-19).
Στη δεύτερη περίοδο ο Παναθηναϊκός μπορεί να «εγκλώβισε» τον Σπανούλη, αλλά Μπογδάνος και Παυλίδης έδωσαν συνέχεια στην υπέρβαση της Λάρισας.
Έτσι η ομάδα του Ομπράντοβιτς πήρε το δρόμο για τα αποδυτήρια με το «εύθραυστο» +1 (39-38).
Οι πρωταθλητές Ελλάδας με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου πέτυχαν σερί 19-0 (58-38), με τη «σφραγίδα» των Διαμαντίδη (2/2 τρίποντα) και Χατζηβρέττα.
Από εκείνο το σημείο και μετά η Λάρισα παραδόθηκε στην επιθετική «βουλιμία» του Παναθηναϊκού και η υπόθεση νίκη απέκτησε τυπικό χαρακτήρα για τους γηπεδούχους.
Οι «πράσινοι» επικράτησαν 88-74 της Λάρισας και πήραν τους πρώτους τους δύο βαθμούς.
Επίδειξη δύναμης έκανε ο Πανιώνιος απέναντι στον Ηρακλή, στο κλειστό της Οδού Αρτάκης. Οι παίκτες του Μέμου Ιωάννου δεν άφησαν περιθώρεια αντίδρασης στον «Γηραιό» από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και επικράτησαν πιο άνετα από ότι δείχνει το τελικό 85-75 της ομάδας του Ντράγκαν Ράτσα, κάνοντας το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα.
Η ανωτερότητα του Πανιωνίου, απέναντι στον Ηρακλή των χιλίων προβλημάτων ήταν δεδομένη, ενώ οι «κυανέρυθροι» παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο και με την προϊστορία με το μέρος τους, καθώς έχουν να ηττηθούν στο κλειστό της Νέας Σμύρνης από τον Ηρακλή, από το 1984.
Εϊβερι και Οικονόμου σε ρόλο εκτελεστών ανέλαβαν από τα πρώτα λεπτά του αγώνα την εξασφάλιση μίας διαφοράς ασφαλείας και το πέτυχαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «γηραιός» πάλευε περίπου 5 λεπτά να βρει το δρόμο προς το καλάθι. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκλήρώθηκε με τους παίκτες του Μέμου Ιωάννου στο +14 (23-9), ενώ η λήξη του πρώτου ημιχρόνου τους βρήκε σε 44-28 με εκπληκτικά ποσοστά.
Με 13 εύστοχα δίποντα σε 17 προσπάθειες, 4/7 τρίποντα και 23 ριμπάουντ (με τον Χάρβεϊ να έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο των αιθέρων), έναντι 11 του Ηρακλή και σχεδόν όλους τους παίκτες να έχουν σκοράρει, οι «κυανέρυθροι» όδευαν εκ του ασφαλούς στη πρώτη τους νίκη.
Ο Ηρακλής επιχείρησε την υπέρβαση στο τρίτο δεκάλεπτο, εκμεταλευόμενος τη χαλαρότητα του Πανιωνίου και με πρωταγωνιστές τους Φέλτον, Δέδα (3/3 τρίποντα) και Στεφάνοβιτς, κατάφερε με τη λήξη του δεκαλέπτου να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό (68-59).
Ωστόσο, ο Πανιώνιος μπόρεσε να διατηρήσει τη διαφορά ασφαλείας που είχε «χτίσει» από τα πρώτα λεπτά του αγώνα και χωρίς να ιδρώσει έφτασε στο τελικό 85-75.
Η ιστορική-πρώτη συμμετοχή του Κολοσσού Ρόδου στον πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας δε είχε ευτυχή κατάληξη. Το έμπειρο Μαρούσι κατάφερε να «φυλακίσει» τα ατού του Κολοσσού Ρόδου και να φτάσει στη νίκη με το τελικό 79-63, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
Με τον «συνήθη-ύποπτο», Ρόντρικ Μπλάκνεϊ και τον Τζάρετ Χόμαν να εξελίσσεται σε άξιο συμπαραστάτη στην επίθεση, αλλά και κυριάρχο στα ριμπάουντ, το Μαρούσι, που διατηρούσε ελαφρύ προβάδισμα στο πρώτο δεκάλεπτο, με την έναρξη του δευτέρου κυριάρχησε σε όλους τους τομείς και άρχισε να ανεβάζει το δείκτη του σκορ.
Το πρώτο ημίχρονο βρήκε την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη στο +10, με τον Τρέβον Μπράιαντ να προσπαθεί να τοποθετήσει την ομάδα του σε απειλητική θέση. Ωστόσο, η ασφυκτική φύλαξη στον Φράνκο Νάκιτς δεν επέτρεπε στον Κολοσσό την υπέρβαση.
Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Παναγιώτης Γιαννάκης είδε με ικανοποίηση τον Αλέξη Κυρίτση να ανεβάζει ρυθμούς και να βοηθάει τα μέγιστα το Μαρούσι στη διατήρηση της πρωτοπορίας του σκοραρίσματος. Από την ομάδα του Βασίλη Φραγκιά «στοίχισε» η αστοχία των παικτών του από τα 6.25, στην προσπάθεια τους να ροκανίσουν τη διαφορά.
Η διαφορά των 12 πόντων (45-57) που είχε εξασφαλίσει το Μαρούσι με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου, συνέχισε να έχει ανοδική πορεία και οι παίκτες του «δράκου» έφτασαν άνετα στο τελικό 79-63, παίρνοντας παράλληλα τους δύο πρώτους βαθμούς στο πρωτάθλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαρούσι τελείωσε τον αγώνα έχοντας 4 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και τον Νίκο Μπουντούρη να «μετράει» 4/4 τρίποντα.
Κατέβασε τους... διακόπτες στο ΣΕΦ Ντόντα Χολ, καθώς ο σέντερ του Ολυμπιακού κατάφερε να ρίξει τρεις τάπες στους παίκτες της Μονακό μέσα σε μόλις 5 λεπτά!
LIVE: Παρί Σεν Ζερμέν – Μπάγερν Μονάχου. Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παρί Σεν Ζερμέν – Μπάγερν Μονάχου για το πρώτο ημιτελικό του Champions League. Τηλεοπτικά από το COSMOTE SPORT 1 HD.
LIVE: Βαλένθια – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε live στις 21:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Βαλένθια – Παναθηναϊκός για το Game 1 των playoffs της Euroleague. Τηλεοπτικά από το Novasports Prime.
Ο Εργκίν Αταμάν συμπεριέλαβε τους Γκριγκόνις και Τολιόπουλο στη 12άδα του Παναθηναϊκού για το πρώτο ματς με τη Βαλένθια, αφήνοντας εκτός τον Καλαϊτζάκη.