Τα Βαλκάνια η πολιτική προτεραιότητα των ΗΠΑ το 2006, δηλώνει ο Τσαρλς Ρις
Τα Βαλκάνια είναι η μεγάλη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπους για τη χρονιά που έρχεται, αποκαλύπτει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, ο οποίος βλέπει λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και περιμένει περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Τα Βαλκάνια είναι η μεγάλη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπους για τη χρονιά που έρχεται, αποκαλύπτει στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, προβάλλοντας παράλληλα τον ρόλο της Ελλάδας για την επόμενη μέρα στην περιοχή.
«Μπαίνουμε στο έτος των Βαλκανίων» λέει χαρακτηριστικά. «Είναι ώρα για αποφάσεις σ αυτή την περιοχή. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πως οι προσπάθειές μας την προηγούμενη δεκαετία όντως έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην περιοχή όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης κοιτάζουμε και το μέλλον του ΝΑΤO στην περιοχή. Είναι περίοδος για πρόοδο στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβη στη Γάζα», τονίζει μεταξύ των άλλων ο Αμερικανός πρέσβης.
O κ. Ρις, που βρέθηκε στην Αθήνα έπειτα από τέσσερα χρόνια υφυπουργίας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βλέπει λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εκφράζει την ικανοποίησή του για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και περιμένει περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Ρις σημειώνει: «Έχουμε υιοθετήσει την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας στις διμερείς μας σχέσεις με αυτή τη χώρα προκειμένου να αποτρέψουμε αποσταθεροποίηση της χώρας. Ανησυχούσαμε από την εκδήλωση αποσχιστικών τάσεων. Ήταν πολύ ξεκάθαρο, αυτός ήταν ο στόχος μας και πέτυχε. Η χώρα παραμένει σταθερή και οι εθνικές κοινότητες ήσυχες. Μόλις πήραμε την απόφαση, καταστήσαμε ταυτόχρονα σαφές ότι υποστηρίζουμε την προσπάθεια του Μάθιου Νίμιτς στην εξεύρεση ενός ονόματος γι΄ αυτή τη χώρα που θα χρησιμοποιούνταν διεθνώς, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις σχέσεις με την Ελλάδα και το οποίο θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές».
Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει ότι «η αμερικανική υποστήριξη και το ενδιαφέρον μας για το μέλλον της Ευρώπης προσέβλεπε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αυτό έγινε για το συμφέρον της ΕΕ, της Τουρκίας, αλλά και της Ελλάδας».
Τέλος, για το κεφάλαιο εγχώρια τρομοκρατία, σημειώνει: «Στην Oυάσιγκτον υπάρχει η αίσθηση πως η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει ακόμη. Ξέρετε, πέντε άνθρωποι που δούλευαν σε αυτή την πρεσβεία δολοφονήθηκαν και το οφείλουμε στους ανθρώπους τους να βρούμε όλους τους ενόχους».
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων