28

Λογοκρισία καταγγέλλει η υπεράσπιση Γιωτόπουλου μετά την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μη βγει στον αέρα η προγραμματισμένη συνέντευξη του καταδικασμένου ως αρχηγού της 17Ν, ο οποίος πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί 21 φορές σε ισόβια κάθειρξη.

Η συνέντευξη επρόκειτο να μεταδοθεί στην εκπομπή «Focus». Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: «Η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ λαμβάνοντας υπ όψιν γνωμοδότηση της Νομικής της Υπηρεσίας ως προς το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αλ.Γιωτόπουλου στην εκπομπή Focus, αποφάσισε τη μη μετάδοση της συνέντευξης, δεδομένου ότι προσκρούει σε σειρά γενικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και ειδικών ποινικών νόμων».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, στη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι με την επίμαχη συνέντευξη «βάλλονται ευθέως και χωρίς αποδείξεις συντεταγμένες λειτουργίες της Πολιτείας, η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα των οποίων κατοχυρώνονται συνταγματικώς».

O εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Αλ.Γιωτόπουλου, κ. Κώστας Χρυσικόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Πρόκειται για μία ακόμη δυσμενή μεταχείριση με την οποία πλήττεται, όχι μόνο το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας του Αλ. Γιωτόπουλου, που θεμελιώνεται στις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα, αλλά και το δικαίωμα του κοινού να πληροφορηθεί τις απόψεις του».

Στη συνέντευξη, την οποία δημοσιεύει την Τετάρτη η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Αλ.Γιωτόπουλος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι τρεις συγκατηγορούμενοί του στην δίκη της 17Ν συνεργάστηκαν με τις Αρχές.

Ρουσόπουλος: Καμία εμπλοκή της κυβέρνησης

«Ουδόλως ενεπλάκη η κυβέρνηση και είναι παντελώς ψευδής η απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση για τη μη μετάδοση εκπομπής της ΕΡΤ. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει εκδώσει ανακοίνωση και όταν πρόκειται περί παραβίασης νόμων, πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφαση» ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ.Ρουσόπουλου, όταν ερωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Ρουσόπουλος παραπέμποντας στην προηγούμενη δημοσιογραφική θητεία του σημείωσε πως δεν συμφωνεί με τη λογική πως «ο πολιτικά υπεύθυνος υπουργός για τη δημόσια τηλεόραση πρέπει να παρεμβαίνει».

Επισήμανε, δε: «Αντίθετα πιστεύω πως πρέπει να αφήνουμε τη δημόσια τηλεόραση να λειτουργεί με δημοσιογραφικά κριτήρια, όπως συμβαίνει και με τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Η διοίκηση της ΕΡΤ εξάλλου, δεν είναι υποχρεωμένη να με ενημερώνει για τις κινήσεις της».

Ομάδα συγγενών των θυμάτων της 17Ν εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν: «Σε μια εποχή που τόσος λόγος γίνεται για την "ελευθεροτυπία" , είναι τουλάχιστον λυπηρό ότι κάποιοι άνθρωποι που είχαν δικαίωμα να ακουστούν, δεν μπορούν πιά να μιλήσουν. Δια της αλάνθαστης μεθόδου της αφαιρέσεως της ζωής, καταδικάστηκαν σε αναγκαστική σιωπή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ