Αισθητή μείωση μισθών και συντάξεων επιφέρει το ελαστικό οκτάωρο
Αρχίζει ουσιαστικώς από τη Δευτέρα, πρώτη εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου, η εφαρμογή του ελαστικού οκταώρου. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι φθηνότερες υπερωρίες οδηγούν σε αισθητή απώλεια αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μείωση συντάξεων.
Αρχίζει ουσιαστικώς από τη Δευτέρα, πρώτη εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου, η εφαρμογή του ελαστικού οκταώρου. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι φθηνότερες υπερωρίες οδηγούν σε αισθητή απώλεια αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μείωση συντάξεων.
Ο νέος νόμος συνεπάγεται περισσότερες ώρες εργασίας για τους μισθωτούς κατά τις περιόδους παραγωγικής αιχμής, με πρωτοβουλία του εργοδότη και σχετική έγκριση από τη Επιτροπή Διευθέτησης, εφόσον δεν συναινεί το οικείο σωματείο ή ένωση προσώπων. Η επιπλέον απλήρωτη εργασία επιστρέφεται στις περιόδους παραγωγικής ύφεσης. Στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση, η απασχόληση αμείβεται με προσαύξηση 30%.
Οι υπερωρίες, αν πραγματοποιούνται, εφόσον σε πρώτη φάση θα γίνεται χρήση του ελαστικού οκταώρου από τον εργοδότη, θα αμείβονται φθηνότερα -με το 25% αντί του 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα- οδηγώντας σε απώλεια αποδοχών για τους μισθωτούς και αντίστοιχο όφελος για τον εργοδότη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, η απώλεια σε μισθούς και συντάξεις φθάνουν το 16% κατά μέσο όρο.
Η ΓΣΕΕ, σε σχετική ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση με το νόμο αυτό χαρίζει 1 δισ. ευρώ τον χρόνο στους εργοδότες και τους αναδεικνύει σε ανεξέλεγκτους διαχειριστές της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων».
Κατά τη Γενική Συνομοσπονδία ο ν. 3385/2005 έγινε κατ απαίτηση των εργοδοτών και αφαιρεί βασικά εργασιακά δικαιώματα και σημαντικό εισόδημα από τους εργαζομένους, ενώ αμφισβητεί το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ελεύθερη διαβούλευση και εκχωρεί στους εργοδότες απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα.
Την Παρασκευή η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει στην καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και θα καλέσει τους εργοδότες σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας Σύμβασης, διεκδικώντας αυξήσεις (στον ιδιωτικό τομέα) άνω του 7%.
ΓΣΕΕ: Κακή ημέρα για τους εργαζόμενους
Η σημερινή ημέρα, ημέρα όπου τίθεται σε ισχύ ο νέος εργασιακός νόμος είναι μια κακή ημέρα την οποία θα θυμούνται για πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι, αφού ο νόμος αυτός οδηγεί σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων ως και 20%, ενώ το ελαστικό ωράριο θα συμβάλλει ώστε να μετατραπεί για ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών η ζωή σε λάστιχο» δήλωσε τη Δευτέρα ο Χρ.Πολυζωγόπουλος μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια.
Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο ωράριο θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σκληρό για τις γυναίκες, οι οποίες ως εργαζόμενες και ως μητέρες θα υποστούν διπλή πίεση.
Σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε, ότι ενώ η κυβέρνηση μιλά για αυξήσεις στους μισθούς, ο προϋπολογισμός οδηγεί σε μείωση του εργατικού εισοδήματος και προειδοποίησε ότι το 2006 θα είναι ένας ακόμα χρόνος φοροεπιδρομής.
Ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι ο συνδυασμός της ακρίβειας, της μεγάλης αύξησης στις τιμές των καυσίμων, αλλά και των μικρών αυξήσεων στους μισθούς, δημιουργούν συνθήκες όπου οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε ότι στο τέλος της εβδομάδας (Πέμπτη και Παρασκευή) οπότε συγκαλούνται η ολομέλεια της διοίκησης αλλά και το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, τα συνδικάτα θα συζητήσουν για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και υπαινίχθηκε ότι η εισήγηση του προέδρου θα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.