88

Με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 16 μηνών αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία, καθώς η ανεργία μειώνεται και οι λιανέμποροι ρίχνουν τις τιμές.

Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί προσδοκίες ότι θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Τον Αύγουστο, οι δαπάνες εκτινάχθηκαν κατά 1,9% σε σχέση με τον Ιούλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο του 2004. Σε ετήσια βάση οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,7%.

Η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών σημείωσαν τον Ιούλιο αύξηση 1,2% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ οι προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ, έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,1%.

Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Insee έδειξε μεγάλες δαπάνες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά: σημείωσαν αύξηση 2,5% τον Αύγουστο και 1,9% τον Ιούλιο, σε μηνιαία βάση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ