Πέθανε ο Σιμόν Βίζενταλ, ένας από τους πιο διάσημους «κυνηγούς» των ναζί
Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη στην αυστριακή πρωτεύουσα ο Σιμόν Βίζενταλ, επιζήσας στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί. Το όνομα του 96χρονου συνδέθηκε με την προσπάθεια να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι ευθύνονται για το Ολοκαύτωμα.
30
Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη ο Σιμόν Βίζενταλ, επιζήσας στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί. Το όνομα του 96χρονου συνδέθηκε με την προσπάθεια να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι ευθύνονται για το Ολοκαύτωμα.
Η είδηση του θανάτου του δημοσιεύθηκε στο Δικτυακό Τόπο του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, το οποίο έχει έδρα το Λος Αντζελες.
Ο Βίζενταλ γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1908 σε πόλη της σημερινής Ουκρανίας. Σπούδασε μηχανικός και αρχιτέκτονας στην Πράγα και επέστρεψε στην Ουκρανία, όπου εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με τη σύζυγό του.
Η ίδια γλίτωσε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (τα ξανθά της μαλλιά της έδωσαν πολωνικό διαβατήριο), ενώ ο Βίζενταλ κατάφερε να δραπετεύσει τον Οκτώβριο του 1943.
Μετά το τέλος του Πολέμου αφιέρωσε τη ζωή του στον εντοπισμό και την προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης των υπεύθυνων του Ολοκαυτώματος.
Οι προσπάθειές του έφεραν αποτελέσματα, αφού πάνω από 1.000 ναζί οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη τις δεκαετίες μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτών, ο Αντολφ Αϊχμαν.
Το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ ιδρύθηκε το 1977 ως οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με κύριο στόχο να διατηρήσει ζωντανές τις μνήμες του Ολοκαυτώματος. |
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θυμός: Πως μπορούμε να τον «πετάξουμε» από πάνω μας;
- ΜΙΔΑ: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι – Από «κόσκινο» επιδόματα και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ
- Συνταγή: Κροκέτες από μπακαλιάρο και σως γιαουρτιού
- Κιμ Τζου Αέ: Μπορεί μια κόρη να κληρονομήσει την απόλυτη εξουσία στη Βόρεια Κορέα;
- Από μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία – «Ο Τραμπ σκέφτεται σοβαρά την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων»
- Αυξάνονται με ρυθμό 10% τα βιολογικά φάρμακα την τελευταία 12ετία
- Ένας τουρίστας στη Χαβάη πέταξε μια μεγάλη πέτρα σε φώκια – σύμβολο της Λαχάινα – Μετά έγινε viral [βίντεο]
- Το πλάνο «Weekly 45» θα βάλει για τα καλά το τρέξιμο στη ζωή σου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 12.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jyjyjyjy-27091263-315x220.jpg)





















![Ένας τουρίστας στη Χαβάη πέταξε μια μεγάλη πέτρα σε φώκια – σύμβολο της Λαχάινα – Μετά έγινε viral [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/HH1Ke9QWMAATsaz-315x220.jpg)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442