Προειδοποίηση από ΔΝΤ για δαπάνες και διαρθρωτικές αλλαγές
Κλιμάκιο του ΔΝΤ παρέδωσε τη Δευτέρα στον υπουργό Oικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη το προσχέδιο της έκθεσής του για την οικονομία, στο οποίο ζητά μεγαλύτερες προσπάθειες για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παρέδωσε τη Δευτέρα στον υπουργό Oικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη το προσχέδιο της έκθεσής του για την οικονομία, μετά από δεκαήμερο επαφών με στελέχη πολλών υπουργείων, της TτE και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, το ΔΝΤ εκφράζει σαφείς επιφυλάξεις για τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς η μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται κυρίως με μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα, όπως η περαίωση και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στην κατεύθυνση της συγκράτησης των δημοσίων δαπανών με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Παράλληλα, το ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις, όπως η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά συνιστά στην κυβέρνηση να προχωρήσει τολμηρότερα τις διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.