Δυσμενές το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα και το 2005, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
Μπορεί το 2005 να έχει χαρακτηρισθεί έτος ανταγωνιστικότητας από την κυβέρνηση, ωστόσο η Ελλάδα κατατάσσεται 80ή στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
27
Μπορεί το 2005 να έχει χαρακτηρισθεί έτος ανταγωνιστικότητας από την κυβέρνηση, ωστόσο η Ελλάδα κατατάσσεται 80ή στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, πρόκειται για την πρώτη φορά που ο διεθνής οργανισμός συνθέτει μια τέτοια λίστα, η οποία παρουσιάζει τη χώρα σε πολύ χειρότερη θέση απ ό,τι αντίστοιχες κατατάξεις άλλων διεθνών οργανισμών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ. Τις καλύτερες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατέχουν σκανδιναβικές χώρες, με τη Νορβηγία να κατατάσσεται στην 5η θέση και τη Δανία στην 8η.
Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται όχι μόνον όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, αλλά επίσης η Βουλγαρία (62η) και η Ρουμανία(78η), ενώ μόλις μία θέση χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκεται η ΠΓΔΜ.
Η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων αποτελεί κοινό τόπο: από τις 155 χώρες που περιλαμβάνει η έκθεση, οι 99 έλαβαν μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Oι ευρωπαϊκές χώρες ήταν εκείνες που προώθησαν τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν ακόμη πιο επιθετικές προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Παγκόσμια Τράπεζα, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης βελτίωσαν τουλάχιστον μία από τις δέκα κατηγορίες που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Σερβία-Μαυροβούνιο μάλιστα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων, καθώς προώθησε αλλαγές σε οκτώ από τις δέκα κατηγορίες που συνθέτουν τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του οργανισμού.
Έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στην πρώτη δωδεκάδα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται όχι χωρίς αντιδράσεις, αλλά με σταθερά βήματα, αλλά και της Φινλανδίας, η οποία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη 13η θέση, δεν επαναπαύεται στις δάφνες της.
Την ώρα ωστόσο που αυξάνεται συνεχώς ο ανταγωνισμός από τις ευρωπαϊκές χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων, η Ελλάδα κατατάσσεται 148η σε σύνολο 155 χωρών ως προς την ευκολία και ελαστικότητα των προσλήψεων και των απολύσεων, 130ή στην ευκολία μεταβίβασης ακινήτων, 128η στην προστασία που προσφέρει στους επενδυτές και 121η στην ευκολία ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης.
Παρά τα απογοητευτικά στοιχεία, η χώρα εξακολουθεί να αδρανεί: Oι ημέρες που απαιτούνται για την ίδρυση μιας εταιρείας είναι 38, όσες ακριβώς ήταν και το 2004. Κατά την ίδια περίοδο η Σερβία τις μείωσε σε 15 από 51. O δείκτης ανελαστικότητας της απασχόλησης επίσης παρέμεινε αμετάβλητος στο 66, όταν στον OOΣΑ διαμορφώνεται στο 35,7. Τέλος, στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες πραγματοποιούν 32 πληρωμές στην Εφορία (16 στον OOΣΑ), για τις οποίους δαπανούν 204 ώρες (192 στον OOΣΑ) και το 47,9% των μεικτών κερδών τους (46,1% στον OOΣΑ).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βασίλης Μπισμπίκης – Λένα Κιτσοπουλου: Συνεργάζονται στην παράσταση «Σωσμένος» στο Cartel
- Φυλακές Δομοκού: «Ήταν συμβόλαιο θανάτου» – Τι λέει η μητέρα του δολοφονημένου ισοβίτη
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης σε κλίμα Αποκρεών
- Κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν επαφή με τους πρώην τους
- ΑΠΘ: 38 συλλήψεις μετά την αστυνομική επιχείρηση στην Πολυτεχνική σχολή
- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Στα 3,2 δισ. τα κρατικά «φέσια» τον Δεκέμβριο
- Συνταγή: Μοσχαρίσια σουβλάκια με λαχανικά
- Έως τις 6 το πρωί τις Παρασκευής η απεργία των οδηγών ταξί – Πορεία με τα οχήματά τους στο αεροδρόμιο σήμερα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 18.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442